Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Шуменска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Мадара

п.к. 9971 тел.код 05313

Мадарският конник

Фигурата изобразява ездач, съпровождан от куче, който с копието си пронизва лъв
Фигурата изобразява ездач, съпровождан от куче, който с копието си пронизва лъв

Единствен в Европа монументален каменен релеф от началото на VIII век, върху северозападния склон на Мадарското плато, 1,5 км от село Мадара и на 5 км източно от Шумен. Изсечен е на височина 23 метра от основата на отвесна скала.

В естествена големина са изобразени конник в ход надясно, подскочило куче, което го следва и прободен с копие лъв, повален под предните крака на коня. Композицията символизира победа над врага. Сцената е триумфална, символизира величието на българския владетел и мощта на българската държава. В изображението се смесват две художествени традиции - плоскостното и декоративно изобразяване на животински фигури, характерно за релефната пластика на иранския Изток и античната художествена традиция на Средиземноморието. Детайлите определят датировката и подкрепят тезата за прабългарския произход на релефа. Предполага се, че е изобразен хан Тервел като победител. Прабългарските надписи са на гръцки език и съобщават за събития между България и Византия през VIII-IX в. при хановете Тервел, Кормисош и Омуртаг. Пясъчникът е чувствителен към ерозионните процеси и релефът е силно повреден. Около релефа са издълбани три надписа на гръцки език.

Тази скална хроника отразява важни политически събития, свързани с отношенията между България и Византия от VIII-IX век. В тях за първи път, от известните до сега български паметници, се споменава името българи.

Уникалността на паметника, който е единствен по рода си в Европа, дава основание Мадарският конник да бъде включен в книгата на паметниците със световно културно значение на ЮНЕСКО през 1979 г.

Мадара е местност, населена с мистика и тайни. Някога тук е било основното светилище на древните българи от епохата на Първото българско царство.Наталия Рачева

форум на пътешественика
2 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - Мадарският конник - Мадара, Шуменска област, информация, история, култура, забележителности в Мадара, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Мадара, снимки от Мадара, туризъм в Шуменска област, настаняване в хотели в Мадара, Шуменска област; частни квартири в Шуменска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.