Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пернишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

До Земенския манастир и около него

Земен се намира на около 70 км от София и на почти еднакво разстояние между Радомир и Кюстендил. Градчето е разположено от двете страни на Струма в малка котловинка до самия Земенски пролом. Малцина знаят, че Риша е името на част от Коньовската планина, която огражда землището му на югоизток. На запад е Земенската планина, на север - Рудините.
Земен, Земенската планина и Земенския пролом на река Струма са описани в много книги и от много пътешественици, които, открили за себе си красотата на този край, пожелали да я споделят и с други. В своите "Пътувания по България" Константин Иречек е написал, че Земенският пролом му напомнял за прохода Луг в Залцбургските Алпи.

Местният краевед Гервази Сотиров с трогателен патриотизъм и като човек дълги години изучавал родния си край, твърди, че едва ли има в България друго малко селище, което в своята история да е ползвало пет черкви, едната от които сега е със световна слава.

Каменните стени на земенската черква "Св. Йоан Богослов" и нейните изключителни стенописи са устояли на всички природни стихии и исторически превратности от XI век до наши дни.

Тя се намира на 2 км югозападно от гара Земен (железопътната линия София-Кюстендил) на висока, обрасла с явори поляна в склоновете на Коньовска планина. Според специалистите тя е един от най-интересните и проблемни паметници на средновековната ни архитектура и декоративно-монументалната живопис, свидетелство за самобитността на местните народни традиции, тяхната жизненост и устойчивост и пътищата на формирането им.

За любителите на българската старина сигурно ще представляват интерес фреските и надписите в този храм. Пръв техен изследовател е бил академик Йордан Иванов. Ученият описва своето посещение още от пролетта на 1909 г. След което той още няколко пъти идва в манастира, за да проучва черквата му. Малките разкопки, които направих във вътрешността на черквата, пише академик Иванов, ме възнаградиха с откритието на един любопитен каменен надпис. Той е епитафия с доста поетическо съдържание, което напомня някои езически старинни надписи. Покойният като светско лице Янул, а като монах Яков се обръща към живите с думите "Защо се учудвате, о человеци, като гледате моя гроб? Знайте, че и вие сте тленни, както мен, защото и аз бях като вас".

Черквата е поправяна през 1730 г, според доказателства, запазени в манастирския архив. През втората половина на миналия век отново е "закрепвана с кал". През 1867 г. пак бил извършен ремонт на черквата и е построена нова манастирска сграда. За нейното освещаване бил поканен Кюстендилския митрополит. Оттогава и до днес на това място се прави курбан всяка година на 20 май, когато по църковния календар е празникът на Свети Йоан Богослов, патронът на черквата.


Ранната есен е чудесно време човек да се поразходи по непознати места, да понаучи по нещо за тях. И ако любознателният читател рече да тръгне за Земенския манастир, нека се поспре и огледа преди да влезе в градчето. Ще види една каменна фигура, която е подпряла шосето откъм Струма. Същински часови. "Куклата" - това е фигурата на вкаменения турчин според едно предание. То разказва как по пътеката между Пещера и Жабляно вървяла весела сватба. Срещнали я турци и поискали да вземат булката. Пръв се противил свещеникът, заради което набързо му отрязали главата. После проболи младоженеца. Невестата хукнала ужасена по баира, преследвана от турците. Пътечката свършила на близката отвесна скала, под която кипели водите на реката. Булката се хвърлила от скалата и местните хора оттогава я нарекли "Невестин камък". А мястото, където била отрязана главата на попа - "Попова глава".Славе Боянов

форум на пътешественика
4 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - До Земенския манастир и около него - Земен, Пернишка област, информация, история, култура, забележителности в Земен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Земен, снимки от Земен, туризъм в Пернишка област, настаняване в хотели в Земен, Пернишка област; частни квартири в Пернишка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.