Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Габровска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Денят на града

Ще ви посрещнат по габровски с: "Добре дошли и отишли!"
Ще ви посрещнат по габровски с: "Добре дошли и отишли!"

Габрово е географското сърце на България, а ускорения му пулс е резултат на неспокойния дух на неговите граждани - предприемчиви, остроумни, любознателни, пестеливи, изобретателни…

Казват, че когато по света за нещо започне да се говори, в Габрово то вече се прави. Неизчерпаемото ни чувство за хумор и инстинктът ни "от нищо да правим нещо" са нашата запазена търговска марка пред света.

За жителите на Габрово Радой Ралин пише:

"Габровци никога не са ставали Колумбовци и Магелановци , защото едно откривателство е несигурна работа.
Няма габровци Едисони и Маркони, защото опитите не са бадева.
Няма ВанГоговци и Пикасовци - никое изкуство не се оценява в момента.
Габровци са откриватели, изобретатели и новатори в областта на Идеите! И по-конкретно - в икономическата наука."

Оказва се обаче, че колкото и да пестим, кесията ни е все празна, което в никакъв случай не е повод за униние.

Пословичен е оптимизмът на габровеца. Когато ни кажат, че по-лошо от това не може да бъде, ние с оптимизъм отвръщаме, че и по-зле би могло да стане.

А междувременно си намираме поводи за веселие. При нас всичко е по-различно от другаде, защото на най-голяма почит е усмивката. Тук много неща се случват за първи път или са единствени. Само при нас има пето годишно време - времето на веселия карнавал. Не случайно на 1 април 1976 година група руски учени кръщават откритата от тях малка планета с името "Габрово", столица на хумора, където на най-голяма почит е доброто настроение.

По писмени сведения на йеромонах Неофит Соколски през 1860 г. на 4 май (стар стил, по новому 17 май) Габрово е обявен за град от Негово превъзходителство Търновски и Русчуклийски паша.

Всяка година денят на града се отбелязва през третата събота на месец май, като той съвпада с някои от традиционните майски празници, организирани от културните институти на територията на града.

Най-масовият весел празник за габровци и гости остава Карнавалът. Възникнал на основата на габровската Олелийня, втъкал в себе си европейското влияние чрез маскените балове на различните гилдии от 30-те години на века, прекъсват досега само по време на Втората световна война и в годините 1990 - 1997 год. Празникът е възроден 1998 год. с помощта на Делегацията на Европейския съюз в България. През 2000 год. Габрово е приет за член на Фондацията на европейските карнавални градове с център Амстердам - Холандия.

Карнавалът в Габрово - с думи не може да се опише, с око трябва да се види и през сърцето да се прекара...Веска Георгиева
Карнавалът е най-масовият весел празник за габровци и гости Габрово е член на Фондацията на европейските карнавални градове Като хитър Петър, габровци са предприемчиви, остроумни, любознателни, пестеливи, изобретателни...

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Фестивали - Денят на града - Габрово, Габровска област, информация, история, култура, забележителности в Габрово, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Габрово, снимки от Габрово, туризъм в Габровска област, настаняване в хотели в Габрово, Габровска област; частни квартири в Габровска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.