Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Къща-музей Иван Вазов

Реставрацията започва през 1931 г.
Реставрацията започва през 1931 г.

Сопот е родният град на патриарха на българската литература Иван Вазов. В периода 1950 – 1965 година името на града е променено на Вазовград.

Иван Вазов е роден на 9 юли 1850 година в старата семейна къща, построена през XVIII век от прадядото на поета. По време на Руско-турската освободителна война през юли 1877 година къщата е напълно опожарена.

През 1920 година, в навечерието на празниците в чест на 70-та годишнина от рождението на поета и 50 години литературно творчество на Иван Вазов, сдружение Сопот в София взима решение да възстанови къщата, в която е роден поета. В деня на Вазовата годишнина на 24 октомври 1920 година, е създаден комитет за изграждането на паметник и музей посветени на Иван Вазов. С това официално започва събирането на средства за реализирането на проекта.

Проектът за реставрация на родния дом на поета е изготвен от архитекта на Археологическия музей в София – Александър Рашенов.

Изграждането на къщата започва през 1931 г. Интериорът на къщата е пресъздаден чрез напътствията на директора на Етнологическия музей в София – Ст. Л. Костов и се базира на информацията осигурена от братята на Вазов и Въла Вазова-Фетваджиева. Източник на сведения за реставрацията на интериора в къщата са и книгите написани от Вазов, особено романът "Под игото". В една от стаите на къщата, по инициатива на Ст. Л. Костов, етнографския музей реставрира бръснарницата на Хаджи Ахил заедно с колоритните персонажи, герои на Вазовия разказ "Хаджи Ахил" и романа "Чичовци". На 6 юни 1935 година къщата е официално отворена като музей. Град Сопот е украсен със знамена, килими и рози. Максим, Пловдивския владика провежда мемориална служба, а цар Борис III произнася реч и обявява музея за открит.

През 1964 година къщата-музей Иван Вазов в Сопот е обявена за паметник на културата от национално значение. На 8 юли 1970 година, за 170 годишнина от рождението на поета, в родната му къща е открита експозиция, посветена на живота и творчеството на Иван Вазов.

Къща-музей Иван Вазов е съхранила в себе си атмосферата на българския национален Възрожденски период с неговата неповторима същност, изобилстваща с цветовете на Сопотските килими и черги, изтъкани от трудолюбивите и сръчни ръце на Съба Вазова, майката на поета. Тук в кухнята с камина около масата са се събирали многобройните членове на Вазовото семейство.

Музеят на Вазов в Сопот е сърцето на патриотизма, храмът на българската същност. Той организира, събира, архивира, проучва и популяризира живота и творчеството на Иван Вазов. Богатият фонд, с който разполага музея е съставен от много и ценни реликви, сред които оригинални ръкописи, снимки, писма и документи, свързани с Вазов и семейството му.

Всяка година къщата на народния поет се посещава от хиляди хора, дошли за да изкажат своето уважение и почит към безсмъртното творчество на Иван Вазов.Снежана Димитрова
Къща-музей Иван Вазов Богатият фонд, с който разполага музея е съставен от много и ценни реликви, сред които оригинални ръкописи, снимки, писма и документи, свързани с Вазов и семейството му Музеят на Вазов в Сопот е сърцето на патриотизма, храмът на българската същност Къща-музей Иван Вазов е съхранила в себе си атмосферата на българския национален Възрожденски период с неговата неповторима същност, изобилстваща с цветовете на Сопотските килими и черги, изтъкани от трудолюбивите и сръчни ръце на Съба Вазова

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Музеи - Къща-музей Иван Вазов - Сопот, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Сопот, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Сопот, снимки от Сопот, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Сопот, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.