Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Вазовград

Патриарха на българската литература - Иван Вазов
Патриарха на българската литература - Иван Вазов

Град Сопот е с население над 10 хил. жители, разположен е на 520 м н.в. в плодородната карловска долина, част от легендарната Розова долина. Градът се намира в самото подножие на стръмните южни склонове на Троянския балкан. Сопот отстои на 5 км западно от Карлово, 136 км източно от София, 63 км северно от Пловдив и на 61 км южно от Троян. Град Сопот е родно място на Иван Вазов – Патриарха на българската литература. От десетилетия се е утвърдил като важен машиностроителен център.

Информацията за съществуването на поселище по тези земи датира още от времето на турското владичество. По време на Възрожденския период градът е бил известен с името Алтън Сопот (златният Сопот). Тогава градът се развива като важен занаятчийски и търговски център. Жителите на Сопот са се занимавали основно с производството на аба, гайтани, кожа от най-високо качество, с които са търгували в границите на Османската империя. Градът е напълно опожарен по време на Освободителните борби (1876 – 1877 г.) като по-голяма част от жителите са убити, а останалите прогонени. От 1950 до 1965 година градът е известен под името Вазовград, а по късно възвръща старото си име Сопот, с което е известен и до днес.

Едно от местата представляващи интерес за гостите на град Сопот е къщата, в която е роден Иван Вазов. Родната къща на писателя се намира в централната част на града, на площад "Иван Вазов". Действителната къща е разрушена в годините преди Освобождението на България от турско робство и реконструирана през 1932 година. По време на гостуването си в Сопот можете да посетите монументът "Въведение на Светата Дева Мария", издигнат на площада, носещ същото име. Други интересни обекти са манастирът "Св. Спас", църквата "Св. Св. апостол Петър и Павел", воденицата на дядо Стоян, описана в "Под игото" и други. Близо до град Сопот са руините на Аневското кале – българска крепост от XII век. Сопотското кале е друга крепост, разположена на североизток от града.

Сопот е отправна точка към Троянския балкан. Седалковият лифт, който се намира в северозападната част на града ще Ви отведе на височина 1600 метра само за 30 минути. От горната станция на лифта лесно и бързо, само за 5 минути, можете да стигнете до хижа Незабравка. Междинната станция на лифта се намира в местността Почивалото (1350 м н.в.) – любимо място за излитане на делта и пара-планеристите. За любителите на пешеходния туризъм има добре маркирани туристически пътеки от град Сопот към хижа Незабравка, хижа Добрила, и върховете Амбарица и Ботев.

Сопот е възлова точка от жп линията и магистралата София – Карлово – Бургас. В града има автобусна линия за Карлово и съседните по-малки градове и села. Автогарата се намира на бул. Иван Вазов 75, а ж.п. гарата е разположена на километър южно от града.Пенчо Маджаров
Панорама на старата градска част Градския площад "Иван Вазов" Основното училище Над града е воденицата на дядо Стоян от романа "Под игото"

форум на пътешественика
6 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Вазовград - Сопот, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Сопот, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Сопот, снимки от Сопот, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Сопот, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.