Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Старозагорска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Древният Севтополис


Казанлък се намира в китната Розова долина в подножието на Стара планина. Тук е естественият географски център на България, където се кръстосват пътищата на вътрешния и международния туризъм. Градът отстои на около 200 км източно от София, на 55 източно от Карлово, на 48 южно от Габрово и на 75 км. западно от Сливен. Градът има население от около 62 752 жители. Природата на този край е съчетала красотата и величието на Балкана с плодородието на долината на река Тунджа.

Разнообразната природа на района създава чудесни условия за отдих и спорт както през лятото, така и през зимните месеци. Многобройните планински хижи, построени в тази част на Стара планина, са добре оборудвани и подходящи за почивка, еколагери, зелени училища, провеждане на подготвителни курсове и обучение по зимни спортове, туристическо ориентиране и др. В близост до някои хижи има ски-влекове и удобни ски-писти, на разположение е и екипировка за зимни спортове.

През летния сезон предпочитано място за почивка е язовир Копринка, който предлага възможности за водни спортове, риболов и плаж. Прохладната борова гора наоколо и новопостроените изискани хотели допълват неповторимата атмосфера на тази местност. В околностите на Казанлък се практикуват пешеходен и велотуризъм, ориентиране, алпинизъм, спортно катерене, ски-туризъм и др. Организират се интересни високопланински маршрути с водачи. Казанлъшките спортни школи са с дългогодишни традиции и са добре известни на любителите на спорта не само в България.

Храм-паметникът "Рождество Христово", е построен на 12 км от Казанлък, в южните склонове на Стара планина край град Шипка, в памет на руските воини и българските опълченци, загинали в Руско - турската освободителна война 1877-1878 г. Позлатата на куполите му и многоцветната украса на фасадата се открояват на фона на планината и отдалеч привличат вниманието на пътниците в Шипченския проход.

Национален Парк "Шипка" е разположен на самия театър на военните действия. Той обхваща историческите места, свързани с отбраната на Шипченския проход през Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Представлява комплекс от паметници, възстановки на позиции, батареи и землянки. На изток от Шипка се издига друг исторически връх - Бузлуджа. В подножието му загива войводата Хаджи Димитър, водил неравен бой начело на малка чета срещу многоброен противник на 30 юли 1868 г. За подвига на четниците напомня паметник, издигнат през 1961 г.

На 27 май 1969 г. домът на Чудомир е обявен за музей, а на 13 април 1979 г. е открит комплексът от експозиция за жизнения и творческия път на писателя художник и картинна галерия.

През 1944 г. е открита световноизвестната Тракийска куполна гробница, уникална със своите стенописи.
Гробницата в могилата Оструша е най-големият на територията на България култово-гробнищен комплекс с площ 100 кв. м.

Важно място в историята на Казанлъшкия край заема маслодайната роза. Тя е неотменна част от бита на местното население, а предприемчивостта и трудолюбието на поколения розопроизводители съхраняват този така важен поминък. В чест на царицата на цветята всяка година в първата седмица на юни в Казанлък се провежда Празникът на розата. Той е честван за първи път през 1903 г., като тогава е бил посветен на красотата и милосърдието. Днес е едно от най-колоритните събития за Казанлък и гостите му.
Празничната програма включва коронясване на царица Роза и традиционните ритуали розобер и розоварене, които пресъздават автентичната атмосфера, изпълнена с много веселие, песни и танци от Тракийския край, кукерски игри... Празникът продължава с шествие по улиците на града, в което главна роля е отредена на участниците в Международния фолклорен фестивал, който се провежда през последните няколко години паралелно с Празника на розата.Венцислав Манев
Църковен събор Дом на културата "Арсенал" Художествена галерия Чешмата на Фердинанд

форум на пътешественика
6 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Древният Севтополис - Казанлък, Старозагорска област, информация, история, култура, забележителности в Казанлък, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Казанлък, снимки от Казанлък, туризъм в Старозагорска област, настаняване в хотели в Казанлък, Старозагорска област; частни квартири в Старозагорска област.
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.