Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Национален музей "Христо Ботев"

Паметникът на Христо Ботев
Паметникът на Христо Ботев

Адрес: ул. Христо Ботев 5
тел.: 2407
факс: 2271
Работно време:
08.00 – 12.00 ч.
13.00 – 17.30 ч.

Националният музей “Христо Ботев” е културна институция от национално значение. Той съхранява личните принадлежности, документи, публикации, предмети на изкуството и други материали свързани с живота и творчеството на Христо Ботев, неговото семейство и сподвижници. Приоритетна задача на музея е да намери, изследва и популяризира културните паметници, имащи отношение към живота, революционното и творческото дело на Ботев. Отделните сектори и фондове на музея са създадени именно с тази цел и те съхраняват повече от 5 000 музейни експонати.

Музей Христо Ботев организира и участва в различни научни конференции и симпозиуми с национален и регионален характер. За да събуди интерес по отношение на националната ни история музеят организира и провежда много тематични и художествени изложби.

Националният музей Христо Ботев в Калофер е изграден на мястото на което е била построена последната къща на Ботьовото семейство. Музейният комплекс се намира в Ботевата градска градина, която е създадена през 1926 година и обхваща следните обекти: Мемориалната къща-музей, изложбената зала, паметника на Христо Ботев, издигнат през 1930 година и паметника на Иванка Ботева – майката на поета. Целият ансамбъл е обявен за паметник на културата от национално значение.

Ключов елемент в комплекса е къщата, в която Христо Ботев прекарва по-голяма част от живота си. Въпреки че не е роден в нея, той винаги я нарича "свой роден дом", тъй като именно тук той прекарва годините на своето детство. Това е и къщата, в която се завръща след като завършва образованието си в Одеса и учителските си години в Задунаевка. Именно тук той получава своя брой от Славейковия вестник Гайда, в който е отпечатано първото му стихотворение "Майце си". Къщата е унищожена при опожаряването на града през 1877 година. Сградата е реконструирана по инициатива на гражданите на Калофер и с помощта на патриотичните българи от цялата страна.

Реставрационната работа е базирана на спомените на брата на Ботев – пенсионирания генерал Кирил Ботев, както и със съдействието на възрастните жители на Калофер. Архитект Балтаджиев разработва проекта за реконструкция на родния дом на Ботев. Работата започва през 1942 година и на 2 юни 1944 година къщата е официално отворена като музей.

Мемориалната къща-музей представя автентичната обстановка, в която е отраснал Ботев. Специфичната атмосфера е пресъздадена с помощта на етнографски материали датиращи от периода на Националното Възраждане. През 1973 година изложбената зала в музея отваря врати за хилядите последователи и поклонници на Ботев. Едновременно снимков и картинен материал представя живота и делото на Ботев. Посетителите могат да видят съхранените в музея лични принадлежности на Христо Ботев, сред които неговия джобен часовник и неговите писателски аксесоари. Тук могат да бъдат видени печатарската преса, на която са отпечатани някои от броевете на Ботевия вестник Знаме и първия брой на последния му вестник Нова България.

На първия етаж на музея, представящ предимно предмети от етнографския фонд, има и експозиция наречена "Алтън Калофер" или "Златен Калофер". Експозицията показва всекидневния живот на гражданите на Карлово по време на Възрожденския период – развитието на занаятите и "Бялата магия" – плетенето на красивата Карловска дантела.Венцислав Манев
Мемориална къща-музей Христо Ботев Пресъздадена е автентичната обстановка, в която е израсъл Ботев В изложбената зала ще видите развитието на занаятите и "Бялата магия" – плетенето на красивата Карловска дантела Паметникът на Иванка Ботева

форум на пътешественика
8 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Музеи - Национален музей "Христо Ботев" - Калофер, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Калофер, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Калофер, снимки от Калофер, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Калофер, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.