Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Великотърновска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Еленски бут

Запазената марка на еленчани
Запазената марка на еленчани

Сега да ви обясним какво е еленският бут, защото много хора си мислят, че това е бут от елен и като гледат накачените по къщите бутове, се чудят откъде в еленския край толкова много ловци и толкова елени. Е, нещата са доста по-прозаични.

Еленският бут или както е по-правилно да се казва "Бут по еленски", представлява приготвен по специален начин цял свински бут. Как се приготвя? - за това ще попитаме стопанинът на вила Майтанци Стоян, който на снимката долу ви показва т.нар. "постав" - съдът, в който се осолява бута. После осоленото месо съхне на чардака в продължение на месеци.

Готовият продукт? Ето го на дясната снимка, пред камината. Да ви е сладко, или по-точно солено... е, както и да е, поливайте с червено винце или пенлива бира, в зависимост от сезона!Даниел Алексиев
В постава свинските бутове обилно се осоляват Еленският бут е универсален деликатес както за закуска така и тънко мезе

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Кухня - Еленски бут - Елена, Великотърновска област, информация, история, култура, забележителности в Елена, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Елена, снимки от Елена, туризъм в Великотърновска област, настаняване в хотели в Елена, Великотърновска област; частни квартири в Великотърновска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.