Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Великотърновска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Възрожденска Елена

Град Елена е разположен на 300 м н.в. в красивата долина на Еленската река на 38 км от Велико Търново, на 280 км от София и на 230 км от Варна. До града може да се стигне по европейски път Е772 от София или Варна до Велико Търново и по междинен път № 53.

Населението на града е под 7 хил. жители, които са намерили своя основен поминък в животновъдството, лозарството и овощарството. Няма дом, в който да отидеш и да не опиташ от домашно приготвените вино или сливова ракия.

Няколко живописни дълбоки пролома пресичат напречно северните възвишения на Еленския балкан. Хълмовете на Еленската котловина са обрасли с широколистни дървета. В горите на Стара планина живеят и са обект на лов дивата свиня, вълкът, лисицата, заекът и сърната. Среща се и благороден елен. В бистрите води на реките се срещат черна мряна, речен кефал и балканска пъстърва.

Елена е успяла да съхрани значителна част от архитектурното си наследство:

  • Часовниковата кула, изградена от неизвестен майстор през 1812 г. е забележителен паметник на културата. Мястото и е такова, че се вижда от всяка точка на града
  • От всички стари къщи в Елена най-интересна е къщата музей "Иларион Макариополски". В една от стаите на този дом е основано еленското читалище “Напредък”
  • Попниколовата къща е строена около 1830 г.
  • Камбуровият хан е от епохата на Възраждането и е имал функциите на обществена сграда
  • Разсукановите къщи представляват пет къщи под един покрив
  • На приземния етаж в къщата на Йордан Хаджипетков се намира картинна галерия, която разполага с една от най-богатите и ценни сбирки от стари икони в страната.

Възрожденска Елена е оставила значителна диря в историята на българското образование и в борбата за църковна независимост. В Музея на Възраждането се съхраняват сбирки от икони и много ценни творения на българското църковно изобразително изкуство.

Църквата "Св. Никола" е най-старата в града. Построена е в началото на 16в. и е вкопана в земята, защото е изграждана тайно. По предание се знае, че в нея са били съхранявани множество стари книги, писани на пергамент. Църквата "Успение Богородично" е разположена непосредствено до нея, а църквата “Рождество Богородично” се намира в централната част на града.

В околностите на Елена се намират Капиновският манастир “Св. Николай Чудотворец” и Плаковският манастир.Цеца Нинова
Панорама на Възрожденска Елена

форум на пътешественика
2 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Възрожденска Елена - Елена, Великотърновска област, информация, история, култура, забележителности в Елена, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Елена, снимки от Елена, туризъм в Великотърновска област, настаняване в хотели в Елена, Великотърновска област; частни квартири в Великотърновска област.
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.