Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кърджалийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Олтарите на Перперикон

Един от големите олтари-преси за изстискване на гроздето в околностите на Перперикон
Един от големите олтари-преси за изстискване на гроздето в околностите на Перперикон

Едно археологическо откритие от разкопките на Перперикон през 2002 г. буквално се покри като описание със сведенията на античните автори за храма на Дионис в Родопите. Става дума за огромна и изсечена в скалите овална зала. За разлика от останалите помещения, тя не е имала покрив, което се вижда от отсъствието на дупки за греди в околните канари. В самия център е издялан величествен кръгъл олтар с диаметър почти 2 м. Той се извисява на близо 3 м. над пода.

По повърхността на последния се откриха многобройни издълбани в скалата полукръгли ями, запълнени с натрошена керамика от къснобронзовата, ранно и късножелязната епохи. Североизточно от олтара е оформена почти квадратна площадка за култовите действия на жреците. В подножието се откриват и фрагменти от по-малки глинени олтари. Очевидно залата не е имала покрив заради огнения пламък, по височината на който се е гадаело. Цялата околност и самият връх на Перперикон са покрити с хиляди скални изсичания във вид на корита, басейни, преливници. Тяхното изследване е затруднено поради това, че огромната част се намира под натрупалия се с вековете слой пръст. При археологически разкопки от 1983 г. бе разкрит един значителен участък по северния склон. Оказа се, че под почвата се достига до скалната повърхност, а през кратки разстояния са оформени множество от споменатите съоръжения с разнообразна големина и форма. Може само да си представим гледката на голия каменен връх, покрит с хиляди изсечени олтари и с монументалното светилище на самия връх.

Някои учени траколози предположиха, че става дума за олтари за кръвни жертвоприношения. От античните автори е известно, че траките са принасяли кръвни жертви - кон, бик, овен, а в някои случаи дори хора. Като че ли в полза на тази хипотеза свидетелстваха издълбаните канали и отвори за оттичане на някаква течност.

Направените в последно време историко-етнографски изследвания показаха като по-вероятна друга теория. Издяланите басейни и преливници са по-скоро т.нар. шарапани, преси за изстискване на гроздовия сок и производство на вино. Не става въпрос за промишлена направа на вино, защото тогава древните хора биха разположили съоръженията на удобните тераси край реката.

Етнографски паралели с кавказките култури разкриха, че се касае за ритуално правене на свещено вино, което се пие на съответните празници. Количеството в случая няма значение, важно е напитката да бъде създадена на свещения хълм. Отново достигаме довероятното изповядване на култа към Дионис на Перперикон.

Интересен момент от проучванията на Перперикон е, че се откриват сравнително малко материали от времето след създаването от Александър Велики на световна империя, т.нар. елинизъм през IV-I в. пр.Хр. Разбира се, не е изключено още да не сме попаднали на тези съоръжения.

По-вероятно е олаче сравнението с другото голямо светилище с прорицалище от епохата - това на бог Аполон в Делфи. Там след V-IV в. пр.Хр. култовите действия силно намаляват, а към края на елинизма животът почти замира. Възстановяват го през I в. сл.Хр. римляните, вдъхнали нов дух в старите култове. Абсолютно същата картина се наблюдава на Перперикон.проф. Николай Овчаров
Главният олтар на Дионис в Двореца Светилище Свързани с преливници басейни от околностите на Перперикон Един от по-малките олтари-преси за изстискване на грозде от околностите на Перперикон

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Олтарите на Перперикон - Горна крепост, Кърджалийска област, информация, история, култура, забележителности в Горна крепост, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Горна крепост, снимки от Горна крепост, туризъм в Кърджалийска област, настаняване в хотели в Горна крепост, Кърджалийска област; частни квартири в Кърджалийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.