Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кърджалийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Акрополът

Новооткрита колонада от Акропола
Новооткрита колонада от Акропола

В 45 г. цяла Тракия е покорена от Римската империя. Започва мощен процес на романизация, характерен за всички провинции на великата държава. За Балканския полуостров той се характеризира със сливане на древните елински и тракийски традиции с новите тенденции, донесени от завоевателите.

Много отчетливо това се наблюдава на Перперикон, където в I-IV в. изсечените в скалите култови съоръжения добиват завършен, класически вид.

Най-общо Перперикон се състои от четири части:

  1. мощна крепост, Акропол, в най-високата част на хълма
  2. Дворец-светилище, който е непосредствено под Акропола от югоизток
  3. северно предградие
  4. южно подградие

Последните още не са изследвани по археологически път, но теренните наблюдения показват, че те са били оформени с изсечени в скалите улици, жилищни сгради и храмове. Не трябва да се пропускат и множеството селища в подножието на Перперикон и в плодородната крайречна долина, процъфтявали през I-IV в.

Скалният венец е защитен със здравата крепост на Акропола, чиито стени са дебели до 2.8 м. По всяка вероятност твърдината е построена още в ранните периоди, но в римската епоха е обновена и допълнително укрепена. Зидовете са създадени без никакъв свързващ материал. Двете лица на крепостната стена са оформени от масивни каменни блокове с идеално издялана предна страна. Между двата реда блокове има пълнеж от натрошени камъни, уплътняващ отлично вътрешността на зидовете.

Навсякъде по хълма стената стъпва направо върху скалата. По тази причина строителите първо са изсекли в камъка основата, наподобяваща редици стъпала. Тези вдълбавания дълго време бяха възприемани като някакви свещени стълбища. Всъщност теса направени, за да могат зидовете да бъдат закрепени върху стръмните участъци. Днес те помагат да се проследи трасето на крепостната стена, дори когато тя е напълно унищожена.

Вътрешността на Акропола е застроена с множество храмове и граждански постройки. Приземните етажи на тези сгради са изцяло изсечени в скалите. Макар значителна част от комплексите да са още под земята, съвременният посетител на някои места може да се разходи по широки улици, изрязани направо в камъка. Директно от улицата човек може да влезе в почти запазени къщи през оригиналните врати с издълбани в камъка прагове, по които са съхранени даже дупките за вратните механизми. Сякаш обитателите са изоставили Перперикон съвсем неотдавна.

Направо в скалите в източната част на Акропола е изсечена голяма сграда с базиликален план. Според данните от проведените археологически проучвания вероятно тя е представлявала езически храм, превърнат след приемането на християнството в църква, като от изток е добавена полукръгла апсида за олтарния дял. От запад в сградата се влиза чрез два монументални издялани в канарите портала със запазили се дупки за механизмите на двукрили врати. А от базиликата към вътрешността на Акропола води покрита колонада, портик, чиито колони са оцелели на място.

От данните на античните и средновековните автори е известно, че подобни портици са строени само в големите градове и значителните култови комплекси. Невероятно е усещането да се види подобно творение в сърцето на планината и на суровия скален връх.На този етап от проучванията са открити две порти на Акропола. Едната е от запад и се пази от мощен правоъгълен бастион. Другата бе разкопана от юг през 2002 г. Нейното предназначение е особено важно, защото води към внушителния Дворец-светилище.проф. Николай Овчаров
Крепостната стена на Акропола на Перперикон Крепостната стена на Акропола на Перперикон Разкритата източна част от Акропола на Перперикон

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Акрополът - Горна крепост, Кърджалийска област, информация, история, култура, забележителности в Горна крепост, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Горна крепост, снимки от Горна крепост, туризъм в Кърджалийска област, настаняване в хотели в Горна крепост, Кърджалийска област; частни квартири в Кърджалийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.