Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кърджалийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Връх на архитектурата и строителството

Изсечен в скалата праг на сграда с издълбан отточен канал и шахта за почистване на наносите
Изсечен в скалата праг на сграда с издълбан отточен канал и шахта за почистване на наносите

Дворецът и другите сгради на Перперикон удивляват със съвършенството на обемите и майсторството на строителите. Длетата са оформили стените толкова гладко, че се образува идеален отвес. Съвременникът е буквално шокиран, когато минава през направени преди хилядолетия врати, стъпва върху прагове, съхранили следите на исторически личности, изкачва се по стълбищата на тайнствени коридори с каменни поставки за осветяващите ги някога факли.

За предназначението на някои детайли може само да се предполага. Върху северната стена на вътрешния двор на Двореца направо в скалата е изсечен масивен каменен трон с поставка за краката и облегалки за ръцете. На много места в канарите са издялани ниши с различни размери и дупки за някакви поставки. В тях очевидно са слагани някакви приспособления за облегчаване на човешката дейност, които днес не са съхранени. Югозападното помещение на Двореца получи условното наименование "Банята", защото в камъка са издълбани плитки корита за вода, редуващи се с пейки за сядане. Особено интересно е оформеното кръгло легло за огромна макара на подземния етаж под церемониалната зала. Съвсем не е изключено това да е подемен механизъм за изкачване на храни и други предмети, каквито са описвани от древните автори.

Още една архитектурна подробност характеризира невероятните строителни умения на създателите на Перперикон. Необходимостта от отвеждането на дъждовната вода от огромните подови повърхности е накарало за това да помислят още първите строители. Постепенно канализационната система се е усложнявала, за да достигне финален вид в римската епоха. Под тухлените подове на всяко помещение са прокарани канали, по които се оттича дъждовната вода. Те минават през специални отвори в праговете на вратите и се вливат в по-големи канализационни съоръжения, издялани на улиците. На много места са направени шахти с люкове за почистване от нападали листа и пръст. В крайна сметка всички съоръжения се вливат в няколко големи клоаки, които отвеждат водата през отвори в крепостната стена надолу по хълма. Канализационната система обхваща както Двореца, така и Акропола, а вероятно ще се открие след разкопките и в кварталите.

Но строителите са се погрижили не само за отвеждането на ненужните води, но и за снабдяването с питейна вода, толкова необходима на стръмните скали. Има основания да се счита, че е съществувала водопроводна система с тръби. През 2002 г. само на два километра от Перперикон бе открита антична чешма, където водата е подавана чрез глинени тръби. Оттам чрез метален чучур, вграден в оформен каменен постамент, тя се е вливала в три свързани помежду си каменни корита.Във всяка планинска крепост водоснабдяването на високите места е представлявало сериозен проблем. Въпросът се решавал чрез строителството на огромни цистерни, издялани в скалите или иззидани от камък и тухла.

В тях се събирала дъждовната вода или, когато съществувал, от някакъв извор. Досега на Перперикон са открити две такива водохранилища, представляващи най-големите съоръжения от този вид в Родопите. Това в Акропола има внушителните размери 12/5 м при дълбочина 6 м. Удивително е, че те са изцяло издълбани в камъка и имат идеално обработени с длета гладки стени.проф. Николай Овчаров
Южната порта на Акропола с голям отточен канал в ляво Огромната цистерна за вода в Акропола Цистерна за вода в южното подградие

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Връх на архитектурата и строителството - Горна крепост, Кърджалийска област, информация, история, култура, забележителности в Горна крепост, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Горна крепост, снимки от Горна крепост, туризъм в Кърджалийска област, настаняване в хотели в Горна крепост, Кърджалийска област; частни квартири в Кърджалийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.