Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кърджалийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Блясъкът на Перперикон

Сребърен ключ за съкровищница от X в., открит при разкопки в областния център под Перперикон
Сребърен ключ за съкровищница от X в., открит при разкопки в областния център под Перперикон

Съвсем естествено интензивните разкопки на Перперикон дадоха богати археологически находки. От праисторическите периоди липсват бляскави предмети от злато и сребро. Това не ги прави по-малко интересни като находки с великолепната керамика от къснобронзовата епоха. При проучванията се откриха кремъчни сечива, както и няколко каменни брадвички от енеолита.

Класическият античен период на архитектурните съоръжения на Перперикон напълно се покрива с находките от това време. В подножието на града бе открита една от най-ранните тракийски сребърни монети, датирана в V в. пр.Хр. Особено красиви са предметите от римската епоха, I-IV в. Империята привнася своята развита и изтънчена култура. Откриват се множество фрагменти фина червенолакова и щампована керамика. Монетите от това време са многобройни, което свидетелства за мощен търговски обмен.

Забележителни са предметите на разкоша и лукса. В подножието на Перперикон бе намерена част от бронзова статуетка на тракийския конник, датирана в I-II в. Трябва да се отбележи уникалният сребърен пръстен от II-III в., намерен в околностите на Перперикон. На него е монтирана гема от полускъпоценния камък карнеол. На камъка е врязано прекрасно изображение на бога на Слънцето, Хелиос, управляващ теглена от четири коня колесница-квадрига. Образът на обикалящия небесната шир слънчев бог е сред най-добрите произведения в света за своето време.

Върху кръгла бронзова пластина пък е щамповано изображението на Херакъл, наметнат с лъвската кожа и облегнат на прословутата си тояга. При разкопките се откриха фрагменти от нарязани в по-късно време за претопяване сребърни антични съдове. По същия начин е нарязано рядко дамско сребърно огледало. Не липсват и други женски аксесоари като фибули, обеци, пръстени.

Най-много златни предмети обаче се отнасят към късноантичната епоха, V-VI в. Забележителни са фрагментът от патрицианска рангова диадема и монетата на император Юстин (518-527 г.). От този период също произхожда многобройна и красива керамика, както и множество монети, илюстриращи икономическото съживяване след готското нашествие.

Като находки средновековната епоха по никакъв начин не отстъпва на античността. Уникална от световен мащаб е колекцията от оловни печати-моливдовули, произхождаща от областния център под Перперикон. Пак оттам са повече от 20 бронзови кръста с различна големина, носени върху гърдите. В един от тях се откриха и вече прочутите частици от Христовия кръст. По кръстовете се виждат изображения на християнски светци. Такива образи има и върху отделни метални иконки, какъвто е кръглият сребърен медалион с изображение на Св. Василий. Върху обсидианов печат за восък пък е представеният в цял ръст Архангел Михаил, може би патрон на главния храм.

Тук непременно трябва да се открои невероятно красивият сребърен ключ за ковчеже-съкровищница. Той е ажурен и в изработването му са използвани различни техники. Има чупещо се рамо и едновременно е служел за подпечатване на восъка след заключване на скъпоценното ковчеже. Ключът е единствен по рода си от епохата в световното наследство.Находките от археологическите разкопки през 2001-2002 г. са вече хиляди. Те напълно подкрепят представата, която имаме за свещения град Перперикон. Въпрос на време е те да бъдат изложени в експозицията на Регионален исторически музей - Кърджали.проф. Николай Овчаров
Изображение на Херакъл в бронзова пластина от Перперикон Сребърен пръстен с тема, на която е изобразен бог Хелиос на квадрата от Перперикон, II-III в. Златна монета на император Юстиниан I , 518-527 г., от Перперикон Изображение на Св. Василий върху сребърен медальон, X в.

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Блясъкът на Перперикон - Горна крепост, Кърджалийска област, информация, история, култура, забележителности в Горна крепост, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Горна крепост, снимки от Горна крепост, туризъм в Кърджалийска област, настаняване в хотели в Горна крепост, Кърджалийска област; частни квартири в Кърджалийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.