Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Бачково

п.к. 4251 тел.код 03327

Между божествените повели и земните дарове

"Страшният съд", стенопис
"Страшният съд", стенопис

От запазените 120 манастира по българските земи няма храм, който да не е свързан с историческото и културно развитие на страната ни.

Бачковският манастир "Св. Богородица" е вторият по големина у нас сред Рилския. Той е основан през 1083 г. от братята Григорий и Абасий Бакуриани от грузинската провинция Тао, където днес се намира град Бакуриани.

След продължително оглеждане на местността двамата братя избрали най-подходящото място в района - с прекрасна природа, тишина и изобилие на вода.

Храмът се издига на 410 м надморска височина в Източните Родопи, на брега на река Асеница, наричана още Чепеларска или Чая. Той отстои само на 28 км от Пловдив.

Историята на манастира

Григорий Бакуриани издава устав, в който забранява игуменът да назначава на служба в манастира свои родственици. Той дори препоръчва да се избира монах с по-малко родственици.
Години наред в храма се развива народна медицина. В манастирската библиотека се пазела книга за лекуване на някои заболявания. Съществувала практика определени монаси да се специализират в лечението с билки, които и днес се срещат в изобилие в околността. Постепенно Бачковският манастир става център на основаната в района грузинска болница. В манастира била основана и духовна семинария за грузински младежи.

Макар и на висша военна служба при императорския двор, Григорий Бакурияни заповядва никога в светата обител да не се приема гръцки свещеник или монах с изключение на един, който е грамотен и трябва да води манастирската канцелария. Той подозирал, че рано или късно, гърците ще поискат да направят манастира свое владение.

Друго изискване на Бакуриани е два пъти в годината - на Великден и през септември, икономът (завеждащ стопанските и финансовите дела на манастира) да се отчита основно на игумена, а той от своя страна да дава разписка на иконома за това, което е получил в склада. В случай че се окаже, че игуменът е изразходвал неправилно средствата, същият се отстранявал от длъжност. За пръв игумен бил назначен йеромонах Григорий (грузинец). Отново съгласно устава на основателя на манастира следващите игумени били избирани от манастирското братство. То имало решаваща дума и при приемането на монаси в манастира.

През ХV в. по време на османското нашествие по българските земи манастирът бил опожарен. През ХVІ и ХVІІ в. се развива усилена възстановителна дейност от родолюбиви българи, притекли се на помощ с дарения от цялата страна. След реставрацията храмът престава да се нарича Петрички. По името на възникналото в близост до него село Бачково той започва да носи името Бачковски манастир.

Манастирските сгради

Свързани помежду си в правоъгълник, манастирските сгради затварят голям вътрешен двор, в средата на който се намират църквите "Св. Архангели" (ХІІ в.) и "Св. Богородица" (ХVІІ в.). Наоколо се издигат двуетажните жилищни постройки за монасите. Дълбоко в земята са били вкопани манастирските изби.

Старинната манастирска кухня (магерница) днес е запазена в оригинал като интересен етнографски обект. До магерницата се намира манастирската трапезария от 1623 г., с дълга мраморна маса, на която повече от 300 години са се хранили монасите. Трапезарията е зографисана в периода от 1623 до 1643 г. от неизвестен майстор зограф. Днес тя е отворена за разглеждане от туристи.

Бачковската костница е най-старата постройка, датираща от построяването на манастира. Векове наред в криптите се полагали кости на починалите манастирски обитатели. Тази традиция се поддържа и днес. Художествените достойнства на стенописите в костницата ги нареждат сред най-добрите постижения на средновековната живопис не само по българските земи, но и на Балканския полуостров, средиземноморския район и Русия.

Интерес за посетителите на Бачковския манастир представлява музеят на храма. В музейната сбирка са запазени ценни старинни икони от ХV - ХІХ в., шевици от богослужебни одежди, сребърни и позлатени обкови на евангелия, монети, накити и други предмети, използвани при богослужение.

Сред експонатите особено любопитство предизвиква сребърно-позлатената дарохранителница, която е макет на църквата "Св. Марко" във Венеция. И това далеч не е всичко, с което ще ви очарова манастирът.

Като природозащитен обект тук се пази вековно тропическо дърво джинджифил, чието латинско наименование Diosporos lotos означава Божествено растение. Плодовете му, наситени с плодова захар и специфичен аромат, зреят през януари.

Бачковският манастир напомня малък оазис, заобиколен от буйна растителност и вековни чинари, от орехи и тополи. В двора му расте райска ябълка и рядко срещаният дървесен вид мимоза. Несекващите и през най-горещите летни дни бисерночисти студени планински води, полянките с горски цветя и спокойствието, което излъчва местността, правят манастира предпочитано от много хора място за отдих и досег с божественото.

Ако планувате кратка екскурзия през уикенда до Бачковския манастир, имайте предвид, че храмът приема посетители и за нощуване. Настаняването в помещенията за гости ще ви струва само 7 лв. на човек за вечер.

Бачковският манастир е един от най-интересните исторически и културни обекти у нас, включени в каталога "Български туристически страници" в раздела Пловдивска област.Милена Михайлова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Между божествените повели и земните дарове - Бачково, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Бачково, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Бачково, снимки от Бачково, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Бачково, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.