Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Варненска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Евксиноград


Екзотична растителност,
архитектурно изящество,
царски разкош
и морска романтика

Само на 8 км от Варна, близо до брега на морето, се извисява дворецът. Така всички българи накратко наричат великолепната резиденция Евксиноград. Това изящно архитектурно творение на човешкия гений, събрало толкова естетика на едно място, е строено за лятна резиденция на княз Александър І Батенберг. Първоначално тя била наречена Сандрово. По-късно българската държава я откупува за сумата от 1 млн. и 400 хил. златни лева, след което я подарява на цар Фердинанд, по времето на когото това райско място се извисява до своето истинското величие. Сегашното си название Евксиноград (от гръцкото име на Черно море - Euxenos pontos) получава през 1893 г. от княгиня Мария Луиза.

В недалечно минало приказния замък се превръща в почивна база за служителите на Министерския съвет. Днес дворецът е достъпен и за обикновените хора. Всеки, който желае, може да усети неповторимото очарование и екзотика на парка, да се почувства дори за миг истински цар и да се докосне до българската история.

Общата площ на Евксиноград е 800 дка, като 550 дка от тях заема паркът. Неговият проект е изработен от френския дендролог Ноймайер. След това по него работят и други френски архитекти, озеленители, дендролози. Сред най-големите забележителности на флората в парка са 310-те вида растения, които се срещат тук, повечето от които били донесени от Южна Франция. От съвременници и очевидци на събитията от миналата епоха научаваме, че градините били изграждани с много усилия и старание в продължение на години. Хиляди каруци с плодородна пръст били докарани от поречието на Камчия, за да бъдат засадени иглолистни, широколистни, хвойнови дървета и храсти, на които днес се дължи целогодишната свежест в парка. В неизменна част от флората на Евксиноград вече са се превърнали няколко ели, кедри и кипариси. Отличителни за зеленината са и розите, рододендроните и азалиите, които създават много пъстрота и настроение. Не могат да се пропуснат бронзовата скулптура на Нептун и езерото с лилиите, които посрещат туристите още от входа. Те внасят особена романтика в парка и привличат множество влюбени двойки край езерото.

Любопитството на посетителите се провокира от царската конюшня Щала, както и от фронтонът, пренесен тук през 1890 г. на няколко части от покрива на френския замък Сент клу от ХVІІІ.

Интерес за гостите на двореца представлява и слънчевият часовник, подарен на цар Фердинанд от английската кралица Виктория.

Резиденцията е изградена на три етажа. На първия са разположени приемните зали, музикалният салон и трапезарията. На втория етаж се намират покоите на височайшето семейство, а третият е предназначен за персонала. Мебелите, с които са обзаведени просторните стаи, са изящно изработени от орех и махагон. Силно впечатление прави огромният и тежък полилей, великолепно украсен със златни лилии и царска корона. Той е подарен на Фердинанд от Бурбоните, които по този начин го приветстват за дързостта му да стане български държавник. От часовниците, поставени на видно място върху камините, функциониращи и сега, по-наблюдателните гости ще различат образа на Кралят-Слънце Луи ХІV, а благородническият герб на цар Фердинанд краси бравите на вратите на тоалетните в резиденцията.

Ценителите на винените напитки често идват в Евксиноград, привлечени от прочутия и зад граница елексир, местно производство. Избата на Евксиноград е на по-малко известна от самия дворец. Тя е изградена през 1891 г. за нуждите на царското семейство и височайшите гости и се простира на цели два етажа под земята. Казват, че най-големите бъчви събират 3145 литра вино. Днес винарната произвежда между 100 и 120 бутилки годишно. Тук могат да се опитат 12 вида бели вина и 7 вида коняци, най-търсения сред които е евксиняк. Най-евтиното вино, направено тук, може да се купи срещу 3-4 лв. бутилката. Ако искате да се насладите на отлежало вино от специалната колекция, пригответе около 20 лв. за една бутилка. В случай че предпочетете коняка, удоволствието ще ви струва между 40 и 50 лв.

Насладата от разходката в Евксиноград за български посетители излиза между 3 и 5 лв., но затова пък тя ще ви донесе добро настроение и красиви спомени. Входната такса за чуждестранни туристи е малко по-висока.Милена Михайлова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - Евксиноград - Свети Константин, Варненска област, информация, история, култура, забележителности в Свети Константин, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Свети Константин, снимки от Свети Константин, туризъм в Варненска област, настаняване в хотели в Свети Константин, Варненска област; частни квартири в Варненска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.