Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Сливенска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Жеравна - малка част от голямото културно наследство на света

Къща-музей Сава Филаретов
Къща-музей Сава Филаретов

Ако планувате пътуване в източния дял на Стара планина, там, където се редуват възвишения и обширни пасбища, няма как да подминете едно свято място - архитектурния резерват Жеравна.

Най-близкият град до Жеравна е Котел (16 километра). Ако тръгнете от Сливен, Бургас, Варна или София, ще изминете съответно 45, 110, 190 и 330 километра, за да стигнете до Жеравна.

В селището са изградени около 300 къщи, изцяло издържани в духа на възрожденската епоха. Над 200 от жилищните сгради са от периода на българското възраждане, а някои от тях са на повече от 300 години. Тук постоянно живеят между 500 и 600 души.

Зимата В Жеравна е мека, а лятото - прохладно. Липсата на промишлени производства и замърсители правят района изключително подходящ за екотуризъм. Природните дадености в съчетание със съхранените архитектурни и исторически ценности превръщат мястото в атрактивен обект за развитие и на културен туризъм. Затова всяка година Жеравна се посещава от 10-15 хиляди туристи, по-голямата част от които са чужденци.

Туристически забележителности в Жеравна

Къщата-музей Йордан Йовков

Големият български писател е роден през 1880 г. в Жеравна. Тук той прекарва своето детство. Когато става на 13 години, семейството му се преселва в Добруджа.

Негови книги са преведени на повече от 20 езика. Най-известната му творба безспорно е цикълът от разкази "Старопланински легенди".

Къщата-музей Руси Чорбаджи

Руси Чорбаджи е бил един от най-богатите и влиятелни за времето, в което е живял хора в Жеравна. Притежавал е около 30 хиляди глави добитък - овце, кози и коне.

Къщата, която е изградил със семпъл екстериор заради ограниченията, налагани тогава от турските власти. Интериорът обаче е удивителен - цялата постройка е богато украсена с невероятни дърворезбарски ансамбли. Всяка от стаите е направена с точно определено предназначение - помещение за гости, всекидневна, за кабинет, дюкян. Макар и на 300 години сградата е изключително запазена.

Къща-музей Сава Филаретов

Сава Филаретов получава престижно образование за своето време. Той е сред най-видните българи от края на ХVІІІ век. Бил е учител и просветител, но за съжаление умира твърде млад - само на 38 години.
Родната му къща днес е музей, запазил автентичния й вид отпреди 200 години.

Църквата "Свети Николай"

е сред най-атрактивните и задължителни за посещение забележителности в Жеравна. В нея е експонирана уникална колекция от икони и надгробни кръстове и плочи на възраст от 100 до 300 години.

Картинната галерия

в Жеравна е единствената в България, която не е разположена в град. Тя отдавна се е превърнала в място за изява на талантливи български художници.

Туристически маршрути, започващи от Жеравна

Три са туристическите маршрути с начало село Жеравна. Те са с различна трудност и дължина. Предназначени са както за хора, които обичат по-дълго да вървят пеша, така и за туристи, които предпочитат по-кратките разстояния.

До местността Ореша - маршрутът е с дължина около 3.5 километра в двете посоки. Препоръчва се за туристи, които не обичат твърде дълго да вървят пеша.

До град Котел - маршрутът е дълъг приблизително 12 километра в двете посоки и е със средна трудност. Предназначен е за онези, които искат да се докоснат до още един архитектурен резерват - град Котел.

До връх Вида - маршрутът е с дължина 10 километра в двете посоки. Препоръчва се за опитни туристи. За тези, които не искат да прекаляват с ходенето, има възможност да отидат до подножието на върха с автомобил. А когато стигнете до самия връх "Вида", ще откриете останки от древно византийско кале.Милена Михайлова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - Жеравна - малка част от голямото културно наследство на света - Жеравна, Сливенска област, информация, история, култура, забележителности в Жеравна, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Жеравна, снимки от Жеравна, туризъм в Сливенска област, настаняване в хотели в Жеравна, Сливенска област; частни квартири в Сливенска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.