Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Софийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Възрожденският град-музей


Копривщица е разположена на 1 060 метра надморска височина, от двете страни на река Тополка. Недалеч от нея извисявят снага двата най-големи върха в Средна гора - връх Богдан (1604 м.) и връх Буная (1594 м.).

Найден Геров изказва мнение, че в далечното Средновековие, когато турските нашественици навлизат в земите на България и през 1393 г. завземат столицата Търново, много местни боляри и селяни се изтеглят към незавладените още земи на запад през Стара планина и достигат до отдалечената и непроходима Средна гора, за да изберат за свой нов дом Копривщица. Константин Иречек споменава, че неизвестно кога, началото на населеното място поставят пастири. Копривщица е изгаряна и ограбвана от кърджалиите три пъти (1793, 1804, 1809 г.). Землището на селището е свърталище на хайдути.

Будни копривщенци вземат участие в Първата българска легия. През 1870 година Левски основава тук таен революционен комитет. Копривщица става люлка на Априлското въстание от 1876 година. От тук тръгва кървавото писмо на огнения революционер Тодор Каблешков. Копривщенци вземат участие в българското опълчение и Руско-турската освободителна война.

Днес всяка къща и улица разказват за героичното минало на този старинен град.

В Копривщица през 1837 г. отваря врати второто взаимно училище в България, а през 1846 г. е основано първото в страната класно училище.

Тук на 20 април 1876 г. на Калъчевия мост, наречен още Моста на първата пушка, е изстрелян първият куршум срещу турските поробители, който известява за избухването на Априлското въстание.

От 1952 г. Копривщица е град-музей. През 1971 г. е обявена за архитектурен и исторически резерват, а от 1978 г. се ползва и със статут на уникално селище за международен туризъм.

В града са запазени повече от 380 паметника на възрожденската българска култура. Особено възхищение и вдъхновение будят десетките старинни къщи, умело боядисани в синьо, жълто и керемидено червено, с високи каменни зидове и тежки дървени порти. Не остават незабелязани и каменните сводести мостове и чешми, както и застланите с калдъръм малки улички.

Постоянно отворени за посещения са шест къщи музеи. Една от тях е домът на големия български писател и публицист Любен Каравелов. Родната къща на Каравелов представлява комплекс от три постройки, които са строени в период от 25 години.

Домът на поета-лирик Димчо Дебелянов, изграден през 1830 г., е друга задължително посещавана от туристите къща-музей. Голям е интересът и към родните домове музеи на ръководителите на Априлското въстание Георги Бенковски и Тодор Каблешков. Къщата на Бенковски е завършена през 1831 г.

Незабравими за туристите остават уникалните със своя екстериор и интериор Ослекова и Лютова къща.

Духът на Копривщица може да се усети не само във възрожденските сгради. Той е доловим и в старите църкви, които са част от цялостния облик на града.

Църквата Успение Богородично е построена през 1817 г. Наричана е още от местното население Старата църква. Изключително ценен паметник на изкуството е иконостасът й, изработен през 1821 г. и иконите, дело на възрожденски майстори.

Църквата Св. Никола е построена през 1845 г. Сред местните жители е известна като Новата църква на Копривщица.

Всяка година в средата на месец август тук се провеждат фолклорни празници, на които участват народни състави за песни и танци от страната и чужбина.

Едно от местата, където можете да се насладите на добре съхранените възрожденски традиции в Копривщица, е хотел Златният телец, изключително подходящ за семейна почивка. Хотелът е с категория две звезди и предлага четири апартамента тип мезонети. Всеки от тях разполага с две легла, една спалня и самостоятелен санитарен възел. На разположение на гостите е и битова механа, където се сервират национална българска кухня и местни копривщенски гозби.Милена Михайлова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - Възрожденският град-музей - Копривщица, Софийска област, информация, история, култура, забележителности в Копривщица, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Копривщица, снимки от Копривщица, туризъм в Софийска област, настаняване в хотели в Копривщица, Софийска област; частни квартири в Софийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.