Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Сливенска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Туристически обекти

Паметникът на Хаджи Димитър
Паметникът на Хаджи Димитър

Гостите на града могат да посетят градския исторически музей, музеят за Възрожденско изкуство, където има постоянна изложба на шедьоври от българското Възраждане. Къща-музей Хаджи Димитър се намира в югозападната част на града и представлява комплекс от няколко сгради, реставрирани през различни времеви периоди. Комплексът включва родната къща на Хаджи Димитър, с нейния интериор, ханът и селскостопански помещения към къщата. Етнографския музей в Сливен се помещава в сграда от XIX век с много интересна архитектура. Галерия "Сирак Скитник" предлага експозиция от съвременно българско изкуство.

Паметникът на Хаджи Димитър е издигнат през 1935 година в центъра на града. Фигурата на легендарния войвода е изправена върху правоъгълна колона. В основата на паметника, в специални ниши могат да бъдат видени бюстовете на други изтъкнати Възрожденски личности от град Сливен.

Историческият бряст, който е на приблизително 600 години расте в центъра на града и най-вероятно е свидетел на много от събитията в неговата история. В Сливен има много християнски църкви, най-известна сред които църквата "Св. Димитър", разположена в центъра на града.

Станцията на седалковия лифт, разположена в северната част на града, непосредствено в подножието на планината ще отведе на повече от 600 м надморска височина тези, които имат желание да се разходят в Сливенския Балкан.

Местността Карандила е разположена в североизточната част на Сливен, сред вековни гори. Тук ще откриете Национален парк “Сините камъни”, където има много интересни естествени скални образувания, сред които Халката. Местността предлага отлични възможности за почивка, спорт и туризъм. Има ски писти със ски-влек, футболно игрище и езеро. Карандила е изходна точка за планински туризъм по добре маркирани планински еко пътеки.

Минералните бани на Сливен се намират на 12 км югозападно от града, в село Злати Войвода, близо до пътя за Нова Загора. Посетителите използват минералната вода на балнеологичния център за лечение на заболявания на опорно двигателната система, нервната система, стомаха и чернодробни заболявания.

Агликина поляна е на 38 км северозападно от Сливен, в Еленския Балкан. Агликина поляна е историческа местност, позната в българската история като сборно място на войводи. Агликина поляна е просторна поляна заобиколена от вековни дъбове и букове.

От Сливен има редовни автобусни линии до градовете Ямбол, Нова Загора, Карнобат, Айтос, Бургас, Елена, Велико Търново и малките села в областта. Сливен е важен железопътен възел по линията София – Карлово – Бургас. Има добре уреден градски автобусен и тролеен транспорт.Наталия Миткова
Градският площад "Хаджи Димитър"

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - Туристически обекти - Сливен, Сливенска област, информация, история, култура, забележителности в Сливен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Сливен, снимки от Сливен, туризъм в Сливенска област, настаняване в хотели в Сливен, Сливенска област; частни квартири в Сливенска област.
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.