Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Варненска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Древната Овчага

Разположено на язовир Цонево
Разположено на язовир Цонево

Аспарухово (население 840 жители) е малко живописно селце сгушено в подножието на Стара планина, в пролома на река Луда Камчия, на брега на язовир Цонево. То се намира на 85 км югозападно от град Варна, в началото на Айтоски проход.

Според археологични данни селището съществува от VIII–IX век. До началото на XX век то се нарича Овчага – на името на крепостта на селския водач Ивайло. По-късно селото се премества, но част от старите къщи се обособяват като архитектурно-етнографски комплекс, благодарение на който село Аспарухово е запазило и до днес духа на фолклорното ни наследство.

Красивата природа, интересната архитектура на къщите и фолклорно-етнографските ценности правят селото интересен туристически обект. В подножието на Стара планина този живописен кът разкрива уникалния български бит, традиционна кухня и предлага прекрасни условия за почивка и неповторими места за фотосафари.Ромео Савчев
Панорама на село Аспарухово Обградено от третия по големина в България язовир Цонево Запазило духа на фолклорното ни наследство Запознайте се с бита и културата на местните хора

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Древната Овчага - Аспарухово, Варненска област, информация, история, култура, забележителности в Аспарухово, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Аспарухово, снимки от Аспарухово, туризъм в Варненска област, настаняване в хотели в Аспарухово, Варненска област; частни квартири в Варненска област.
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.