Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Смолян

п.к. 4700 тел.код 0301

Планетариум Смолян

Планетариумът в Смолян
Планетариумът в Смолян
Снимки на лунните "морета"
Снимки на лунните "морета"
Тайнственият Меркурий
Тайнственият Меркурий

Планетариумът е един от най-големите в Европа. В него се развива научно-изследователска дейност в областта на астрономията, обучение и популяризиране на астрономическите знания. Планетариумът е образователна институция към Министерството на образованието и науката в България. От началото на съществуването 6 септември 1975 г. до сега Планетариума се е превърнал в една от най-големите туристически атракции в България и е посетен от над 2 милиона души.

Планетариумът се намира в самия център на Смолян. Той се състои от голяма звездна зала, обсерватория, библиотека, заседателни залa с 220 места за семинари и кинопрожекции.

“Сърцето” на Планетариума е кръглата звездна зала с диаметър 12.5 м и 150 места. В центъра и е разположен основният проектор - планетариум за космически полети, произведен в заводите за оптика Карл Цайс в Йена, Германия, който създава изкуствено звездно небе, точно копие на истинското. Уредът е една съвършена съвкупност от оптика и механика, която позволява точното възпроизвеждане на движенията на небесната сфера, Слънцето, Луната и планетите, различни астрономически обекти и явления.

Под 3-метровия купол на обсерваторията към Планетариума е монтиран 15 сантиметров телескоп-рефлектор, система Касегрен. С него, при ясно небе, посетителите могат да наблюдават Слънцето и активните области от слънчевата фотосфера през деня. Луна, планети, двойни звезди, звездни купове, мъглявини - всяка сряда вечер.

Библиотеката на планетариума предлага много литература на астрономическа тематика. Повече от 10 години тук се извършва ежедневни слънчеви наблюдения. Правят се зарисовки и фотографии на слънчевите петна - единствената видима проява на активността на Слънцето. От 1990 г. Планетариумът работи в сътрудничество със "Sunspot Index Data Center" в Брюксел. Всеки месец там се изпращат наблюденията на слънчевите петна.

Планетариумът работи активно и по визуалното и фотографично документиране на всички лунни и слънчеви затъмнения и други интересни астрономични явления, видими от територията на България. От 1975 г. в Планетариума са заснети 3 слънчеви и 9 лунни затъмнения. Някои от фотографиите са уникални за България. Събран е значителен брой архивни материали. Специалистите при Планетариума изучават астрономическите представи на възрастното население от Родопския регион.

За посетителите на Планетариума в звездната зала се представят повече от 70 програми (сеанси). Сред тях са: програми-приказки за децата, много обзорни и тематични за широката аудитория учебни сеанси. На чуждестранните гости на Планетариума се предлагат програми на чужди езици: руски, френски, немски, английски, гръцки, турски. Цикъл от специални програми - музикални и поетични - допълват многообразието от звездни спектакли. Автори на програмите и изпълнители са физиците от Планетариума.
В зависимост от съдържанието, стила и аудиторията, за която са предназначени, сеансите са:

Популярни (обзорни и тематични) - предназначени за най-широката аудитория.
Учебни - свързани с учебния материал по астрономия и физика в различните класове на българското училище.
Детски - за деца в предучилищна възраст, адаптации на приказки.
Музикални и поетични спектакли.

Най-атрактивни сеанси от програмата:

 • Космическа одисея (на български, английски, немски, френски, гръцки, руски език и есперанто)
 • Пътешествие в Космоса
 • Разказ за Вселената
 • Вселената, тази безкрайност
 • Пролетното небе
 • Сами ли сме във Вселената?
 • Малките тела в Слънчевата система
 • Луната, нашият естествен спътник
 • Митове и легенди за съзвездията
 • Под небето на Планетариума (и на чужди езици)
 • Звездни многообразия

Информация за посещение:

Планетариумът работи всеки ден от 9 до 17.30 часа, а в неделя от 9 до 12.30 часа.
Часовете за сеанси в звездната зала са: 9:30, 11:00, 16:30 - за групи над 10 човека; 15:00 - постоянен час за сеанси, независимо от броя на посетителите; 14:00 - за чуждестранни посетители.
Всеки ден, при ясно небе, се провеждат наблюдения с телескоп на Слънцето. Всяка сряда вечер, при ясно небе, се провеждат наблюдения с телескоп на обекти от нощното небе (началният час се мени в зависимост от сезона).Нели Станчева <rozen@mbox.digsys.bg>

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Познавателни - Планетариум Смолян - Смолян, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Смолян, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Смолян, снимки от Смолян, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Смолян, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.