Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пазарджишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Чужденци идват да се возят на теснолинейка

Линията Септември-Добринище е единствена връзка на хората със света
Защо няма повече малки влакчета, питат западняците

Мустафа Ахмед вече 70 години живее във велинградското село Света Петка. Единственият транспорт, който овчарят ползвал през целия си живот, е теснолинейката Септември-Добринище. "Ако не беше това влакче, ни вестници щях да чета, ни хора да виждам, ни търговийка щеше да има", разказва планинецът.

Всяка седмица той хваща мотрисата към равнината, натоварил дисагите я с кожи, я със заквасено мляко, я с борина. Стоката продава на пазара в Септември. Оттам си купува такъми за конете, зеленчуци и задължително вестник. Вярно, билетчетата станаха скъпи, ама за автобусите са още по-скъпи, пък и самите рейсове са кът. Пък и Мустафа не може да си представи пътуване с друга машина.

Преди години е ползвал влакчето по-често, но тогава е имало по три-четири композиции на ден. Сега сутрин локомотивът потегля от Добринище, а вечер дърпа бавно вагончетата от гара Септември нагоре по дефилето. Като били по-млади, с ортаците и жените си хората от този затънтен край обичали дековилката (самоходен вагон), която им предлагала и евтини развлечения. От миниатюрния вагон-ресторант си купували закуски и сандвичи. Пътували по няколко часа - достатъчни да изпият по каса бира. То и тоалетни не бяха необходими, когато влакът пъплеше по дългите склонове, пасажерите слизаха, свършваха си работата и пак се качваха в движение, спомнят си вече пенсионирани машинисти от Септември. Нерядко обаче се стигало и до глоби.

Този номер много се харесвал на децата и най-вече на чужденците от соцлагера, които също прекалявали с бирата. Някогашни чавдарчета и пионерчета от пазарджишко си спомнят с умиление как учителите ги качвали на влакчето, за да ги отведе до Банско да видят родната къща на Никола Вапцаров. Повечето от тях не се вълнували от крайната цел, а от петчасовата екскурзия на релси сред природата на Родопите и Пирин.

Най-вълнуващо било, когато "влакът стрела" навлизал в някой от многобройните тунели, където се зараждали много от спомените за първите любовни трепети. Преживяването е уникално ако човек има очи да види красотата на пъплещата успоредно с теснолинейката река Чепинска и мостчетата над асфалтирания в съседство шосеен път.

Тази дестинация избират и много туристи, които слизат от големите градове на гара Септември. Оттам с дековилния влак те си избират дали да отидат до крепостта на деспот Слав, дали да се порадват на фолклорния събор в Дорково, или да продължат за Велинград, Банско и Добринище. Имаме приятелско семейство от Чехия, което ни гостува всяко лято, разказва бай Йордан от Септември. Хората оставяли шкодата в нашенския гараж, пълнели раниците и се мятали в малкото влакче. Обикновено слизали на някоя малка гара като Костандово и тръгвали из балкана за манатарки. През последните две години идвали и през зимата, за да покарат ски край Банско. Когато нашенците им връщали визитата, чехите сами признавали, че Татрите не са толкова красиви с уговорката, че в България не се развиват дребните атракции. Кажете на управниците горе, макар и два влака да са, ама да ги запазят, моли се Мустафа. Човекът изобщо не е наясно с възможностите дековилката да стане причина за развитие на туризма по този край. Но си спомня с умиление за своята младост. Бабата, младата тогава Гюлсен, била от съседното село Цветино. Сватбата между двамата българомохамедани си станала направо в движещите се вагончета, които пренесли и чеиза на булката. Влакчето било и най-точният барометър за девойките, които трябвало да пристанат. Много често младежите от велинградските махали си устройвали състезание и се надпреварвали с дизеловия локомотив.Борислав Петров

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Развлекателни - Чужденци идват да се возят на теснолинейка - Септември, Пазарджишка област, информация, история, култура, забележителности в Септември, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Септември, снимки от Септември, туризъм в Пазарджишка област, настаняване в хотели в Септември, Пазарджишка област; частни квартири в Пазарджишка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.