Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пазарджишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Белогвардейци строили трасето до Добринище

Тесният железен път до Добринище е построен още през 1926 г. от руски белогвардейци емигранти. Първоначално идеята била да стига до Неврокоп. Тя била осуетена по политически причини, тъй като тогава на България било забранено да изгражда такива обекти до границите си. В съседна Гърция била прокарана линията "Метаксас" и нашите съседи се страхували от дислоциране на български войски в района.

Уникалното е, че трасето не е подменяно нито веднъж. Атракция са и всичките 27 тунела. Съоръжението държи и своеобразен рекорд с най-високата гара на Балканския полуостров - Аврамови колиби. В началото хората се чудели и на парния локомотив, който бил без кабина. И до сега една такава машина стои като музеен експонат на гара Банско.

До 1990 г. теснолинейката била печеливша заради множеството предприятия от Септември до Разлог. Товарните влакчета слизали пълни с дървесина и се връщали, натоварени с гориво и с компоненти за производство на дрожди. Повече от десет години обаче линията се ползва само от пътници.Борислав Петров

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Развлекателни - Белогвардейци строили трасето до Добринище - Септември, Пазарджишка област, информация, история, култура, забележителности в Септември, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Септември, снимки от Септември, туризъм в Пазарджишка област, настаняване в хотели в Септември, Пазарджишка област; частни квартири в Пазарджишка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.