Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Русенска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Град Червен

Градът е върху стара крепост

Първото сведение за средновековния град Червен е написано на старобългарски език в "Български апокрифен летопис" от XI в. Градът е основан върху руините от стара византийска крепост от VI в. Той придобива огромно военно, културно и стопанско значение като втори по големина град в Северна България след въстанието на Асеневци от 1185 г. През 1388 г. градът бил превзет и разрушен от османските нашественици.

В градоустройствено отношение Червен е типичен феодален град. Разположен е на високо плато. Състои се от две части - Цитадела и същински град. Крепостните стени достигат дебелина до 3 м. Част от тях са изградени върху основите на древната византийска крепост. Византийското строителство рязко се отличава от българското с по-големите си каменни блокове. В западната част на Цитаделата се издига единствената изцяло запазена у нас средновековна бойна кула. Тя е четириетажна, квадратна, със страна 8,5 м и височина 12 м. На площ от 2,5 дка са запазени стените на болярския дворец. Срещу него се намират останките на катедралата на Доростоло-Червенския митрополит. Тя е една от 13-те разкрити църкви в града, строени в стила на Търновската архитектурна школа. Смята се, че е построена набързо през втората половина на ХIV в. под заплахата на настъпващите турски орди. Тогава висшият клир трябвало спешно да се прехвърли от по-слабо защитения същински град в Цитаделата.

Днес църквата е покрита срещу разрушителното въздействие на слънцето и дъждовете. Първи разкопки в Червен прави през 1910 г. големият историк проф. Васил Златарски. Системното проучване на града датира едва от 1961 г.

Средновековният град Червен е включен в проект за развитието на селски и екологичен туризъм, приет от общинския съвет на с. Иваново, Русенска област. Включен е и в програма, финансирана от програмата PHARE на ЕС, за развитие на културен туризъм у нас. Открити са работилници за керамични съдове и пещи за изпичането им, както и множество трикраки дървени подложки, които явно били използвани за отделяне на съдовете един от друг, за да не залепват преди изпичането им.Белчо Цанев
Тревата все още не е превзела най-добре запазената средновековна бойна кула у нас Средновековният град Червен е най-голямата и автентично запазена крепост от епохата на Втората българска държава. Тя е била административен център на местния болярин и седалище на Доростоло-Червенския митрополит.

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Крепости - Град Червен - Иваново, Русенска област, информация, история, култура, забележителности в Иваново, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Иваново, снимки от Иваново, туризъм в Русенска област, настаняване в хотели в Иваново, Русенска област; частни квартири в Русенска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.