Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Доспат

Град Доспат се намира в югозападните Родопи
Град Доспат се намира в югозападните Родопи

Община Доспат се намира в югозападните Родопи на границата между две области и държавната граница с Гърция, отстоящо на 80 км. от Смолян и на 40 км източно от Гоце Делчев.

Предполага се, че градът е основан от владетеля Деспот Слав, от когото носи и името си. В околностите на града са намирани останки, които са от ІV–V век пр.н. е.

Общата площ на общината е е 313 хил. хектара, от които 180 хил. хектара са горски фонд. Населението на общината е 11 000 жители, населени в 8 селища. Само в град Доспат живеят около 3 000 жители.

Основен поминък са картофи, лека промишленост - производство на вълнен трикотаж, обувно производство, дърводобив и дървопреработка, производство на пъстърва, a на някои от местата и тютюн. През лятото е и събирането на диворастящи гъби, билки и плодове (боровинки, малини, къпини, диви ягоди).

Релефът е планински силно пресечен, пролетта настъпва късно, лятото е прохладно, а есента - топла. От беломорското влияние по река Доспатска зимата е мека, задържа се сняг.Милко Атанасов
Релефът около доспат е силно пресечен планински

форум на пътешественика
14 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Доспат, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Доспат, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Доспат, снимки от Доспат, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Доспат, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.