Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Разнообразен ландшафт


На територията на България се кръстосват европейските и азиатски климатични и географски влияния. Това е формирало върху разнообразния ландшафт изобилие от животински и растителни видове.

В момента на площ от 384 000 хектара са разположени 11 национални парка. Един от тях е “Витоша”. Той е първият на Балканския полуостров, създаден още през 1934 г. Следващият, обявен за национален парк, е “Пирин”. В Стара планина са обособени четири парка: Централен Балкан, Врачански Балкан, Сините камъни край Сливен и Шуменското плато. Другите - по-малки по площ, но забележителни със своята природа и археологични богатства - са Кабаклъка, Русенски Лом, Златни пясъци, Етъра и Странджа.
Още 160 са защитените от закона паркове и резервати. На тяхната територия се намират над 2000 природни забележителности, 972 исторически места и 106 защитени от закона местности. Между тях са: полуостров Калиакра, Парангалица, резерватът Сребърна, Баювите дупки, Атанасовското езеро, Шабла, Дуранкулак и др.

Сребърна е включен в списъка на биосферните природни резервати под егидата на ЮНЕСКО през 1977 г., а през 1983 г. - в Регистъра на световното природно наследство. Резерватът се намира в Северна България при делтата на р. Дунав и е с площ 8000 дка. Температурата на водата през зимата е 0°C, а през лятото достига 28°C. Сребърна благоприятства развитието на разнообразни животински и растителни видове. Голям интерес представляват 160-те вида птици, от които 90 гнездят и се размножават тук. Резерватът е “крайна спирка” за много прелетни птици. Тук живее една от четирите колонии на къдроглавия пеликан в Европа. Значителни са колониите на сивия рибар и други водоплаващи птици. В близост се намират Природен музей и Научно-изследователска станция по екология.Цветелина Тодорова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Опазване на парка - Разнообразен ландшафт - Витоша, Планини, информация, история, култура, забележителности в Витоша, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Витоша, снимки от Витоша, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Витоша, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.