Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Видинска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Една от най-запазените български крепости


Калето днес е сред най-запазените български крепости. Името Белоградчик идва от "белия градеж" на крепостта. И тя, и градът са унищожавани и строени наново много пъти от византийци, българи и турци.

В северозападната част на Калето стои почти напълно запазено подземие, изградено най-вероятно от българските владетели.

През втората половина на XIV в. Иван-Срацимир разширил укреплението и издигнал две преградни стени от югоизток и северозапад. Там настанил свой гарнизон. По време на царуването му Белоградчишката крепост е втората по големина и значение след Видинската.

Крепостните стени на Калето са дебели 2,5 м и достигат до 12 м височина. Оформят три крепостни двора, разделени с масивни портали с врати, обковани с желязо. Общата площ на цялата крепост е 10 211 кв. км.

Ролята на Белоградчик нараснала особено след обявяването на Видинското царство. По това време наоколо били изградени много църкви и манастири. По-късно през турско време в града избухвали въстания срещу тиранията. Никога в черквите и училищата на гордото градче не е било служено и учено на гръцки език.Николай Генов, снимка автора

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Крепости - Една от най-запазените български крепости - Белоградчик, Видинска област, информация, история, култура, забележителности в Белоградчик, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Белоградчик, снимки от Белоградчик, туризъм в Видинска област, настаняване в хотели в Белоградчик, Видинска област; частни квартири в Видинска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.