Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Варненска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Аладжа манастир е бил морско дъно

Аладжа (шарен) манастир е сред най-живописните местности на варненското плато. Според преданието скалният храм е обитаван за първи път от монаси по времето на апостол Андрей. След това комплексът е бил разширен по времето на Константин Велики и на средновековна България.

Манастирът е верига от килии, помещения, две църкви и параклис на няколко етажа. Южно от него се намират и катакомбите - отшелнически килии и гробници на монаси. Уникалната света обител често се посещава от художници. Майсторите на четката рисуват "Въображаемия български храм".

В ниши, издълбани в отвесните 40-метрови варовикови скали над Варна, векове наред са живели монаси. Светите хора обитавали скалата на място, където се пресичат земя, вода, въздух и огън. Отшелниците живеели в каменни килии, които Сарматско море е издълбало преди 12 милиона години. Тогава цяла Югоизточна Европа е била морско дъно. След това водата се оттеглила и монасите се настанили в уникалната живописна местност. Отвесните скали са заобиколени от буйна девствена гора. Каменните килии и църкви пък гледат Черно море. Бури, гръмотевици и светкавици са падали на метри пред очите на светите хора.

Днешните варненски поети твърдят, че монасите получавали видения в уникалния скален манастир. Сега той се посещава всеки ден от стотици български и чуждестранни туристи. Хората обикалят някогашната светиня по специално захванати за скалата железни стълби. Преди векове обаче монасите устроили Божия дом с дървени стъпала. Там те слушали шепота на разядените скали, дърветата, морето и вятъра. Христови последователи избягали в Аладжа манастир от суетата на света.

Комплексът се намира на 17 км северно от Варна. В пода на църквата, която е на над 100 метра надморска височина е изсечена каменна стълба. Тя води към килиите на първия етаж. В края на стълбищата започва тесен коридор, край който има шест монашески килии. Те били отделени една от друга с дървени паравани. В стените на монашеските стаи са издълбани ниши, където Христовите последователи поставяли иконите. Друга голяма ниша, издълбана в скалата на метри от земята, е била разделена на две - едната част от отшелниците използвали за кухня, а другата - за трапезария. Туристите, които сега посещават манастира, ахкат от възхищение, докато тъпчат камъните, където преди векове монасите са разделяли помежду си оскъдната прехрана.

В края на първия етаж се крие криптата, където отшелниците погребвали своите братя. Екскурзоводи разказват на туристите как в Аладжа манастир през средновековието монасите изваждали костите на погребаните в скалите братя след седемгодишен престой в гроба. След специалния ритуал те ги полагали в обща костница. Къде обаче е тя, все още никой не знае.

До втория етаж отново с естествени ниши в скалите Христовите последователи стигали по специално построена дървена вита стълба. Там, в източния край на манастира, е параклисът. Това е единственото запазено зидано помещение в светата обител, което било използвано за ежедневни църковни служби. Сега на входа на малкия параклис има монтирана желязна врата с решетки. Поверието за него гласи, че посетителите трябва да хвърлят монети в храма за здраве.Зорница Живкова, снимка Антоанета Петева
Десетки туристи всеки ден вървят по стъпките на монасите, обикаляйки уникалния Аладжа манастир

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Аладжа манастир е бил морско дъно - Златни пясъци, Варненска област, информация, история, култура, забележителности в Златни пясъци, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Златни пясъци, снимки от Златни пясъци, туризъм в Варненска област, настаняване в хотели в Златни пясъци, Варненска област; частни квартири в Варненска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.