Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Едно приказно царство

Според вещите водолази рифът край Несебър е един от най-красивите по родното Черноморие. Тук се намират останки от някога потънал град. Под водата човек може да се разходи по хилядолетната улица и да види крепостната стена. Това също става с помощта на хората от водолазния клуб в Несебър. Но това удоволствие не е за всеки, а само за морските, които със сертификат могат да докажат, че са завършили курс по подводно плуване. Разходката продължава един час и за нея се заплаща в евро. Тя се извършва винаги с инструктор.

Водолази ви канят на незабравима разходка в едно приказно царство

Тези, които са били под водата, казват, че там е по-хубаво, отколкото на сушата. В дълбините властва опиваща тишина, неповторими багри, красива компания. Явно Господ е обичал повече рибите, за да им отреди да живеят в такъв рай, а човекът поставил сред праха и бетона на тънещите в задуха градове. Но за да се противопостави на тази несправедливост, той е конструирал аквалангите. Т.е. измислил е средството, с което да се гмурка в дълбините, и то не за минута-две, както е пожелал Всевишният, а за часове.

На морската гара в Несебър се намира малък павилион, който представлява офис на местния водолазен клуб. Оттук всеки от вас може да отплува под водата. Това, разбира се, не е толкова просто. Подготовката е дълга и сериозна и се отнася само за хора в добро здраве. Възрастта няма значение. Достатъчно е да си навършил десет години и да можеш да плуваш. Както твърдят инструкторите от клуба, един 72-годишен шотландец също е далдисал под водата. Страдащите от сърце и високо кръвно обаче е по-добре да не се пробват в подобна авантюра. Ако кандидатът няма никакъв опит в подводното плуване, най-напред гледа на видео как изглежда това, което му предстои. През това време инструкторът подробно му обяснява какво ще се случи под водата. Лекцията продължава около час.

После кандидат-водолазът облича неопреновия костюм, нарамва раницата, в която има бутилка с въздух за един час, поставя очилата, плавниците и вече може да се гмурне. Разбира се, това става на плиткото. Инструкторът е до него и дори го държи за ръка. Преди да потъне на малко по-голяма дълбочина, любителят на морските дълбини получава последни указания как да изчиства водата от очилата, как да вземе регулатора за въздуха, ако той случайно падне, или как да изравни налягането в ушите си. После следва истинската разходка.

Както вече казахме, това се прави близо до брега, като компанията на инструктора е задължителна. Цялото удоволствие продължава един час под водата, но за да се стигне до него, поне два часа е подготовката на сушата. Цената на това незабравимо преживяване може да ви се стори много скъпа, не само екипировката, с която трябва да се влезе, струва поне 2000 евро. Защото е от най-добрата марка и гарантира не само приятно преживяване, но и сигурност.Александър Илиев
Не пропускайте разходката с лодка

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Морски - Едно приказно царство - Несебър, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Несебър, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Несебър, снимки от Несебър, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Несебър, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.