Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Индже войвода

Войводата върлувал из Сакар и Странджа

Индже войвода (ок. 1755-1821 г.) е върлувал с дружината си из Стара планина, Сакар и Странджа. По време на междуособиците в Османската империя в края на XVIII и началото на XIX век става кърджалийски главатар. Тогава получава прякора Индже (тънък). По-късно скъсва с кърджалиите и отново повежда хайдушка дружина. Хайдутува главно из Странджа и Бакаджиците.

Със своята храброст и организаторски талант става един от най-прославените хайдушки войводи и крило за сиромасите. Според предание в началото на XIX век прави опит за бунт срещу турците. През 1806 година се прехвърля в Молдова, където постъпва на военна служба в гвардията на молдовските князе. По време на заверата от 1921 година участва в отрядите на Александър Ипсиланти.

Загива в сражение с турците край гр. Скулени на р. Прут.Костадин Аршинков

форум на пътешественика
5 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Легенди - Индже войвода - Сакар, Планини, информация, история, култура, забележителности в Сакар, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Сакар, снимки от Сакар, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Сакар, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.