Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Винарите в Селище по-важни от кмета

Майсторите на еликсира знаят повече от управниците

В благоевградското село Селище няма мъж, който да не е добър лозар и винар. Тук са наясно с всички тънкости за отглеждането на качествено грозде и за приготвянето на хубаво червено и бяло вино. Възпяват го в песни, в народни обичаи. "И това не е от вчера, а от дълбока древност. С напитката на боговете посрещаме гости за добро и лошо, с еликсира свързваме първата целувка, силата е още у мен като бушуващо младо вино", разказва бившият кмет на селото Симеон Илков.

Няма двор без лоза и мазе без бъчва в благоевградското село

Жителите на Селище са в основата на създаването на лозовите масиви в региона в средата на миналия век. Някога навсякъде растяло грозде. Върху площ от почти 4000 дка. Днес обаче са оцелели едва 15% от тях. "В наше село няма двор без лоза и мазе без буре, пълно с вино. Целта ни е да възродим лозарството не само по тези места, но в целия район", твърдят селяните.

Страшна жега е затиснала селото в късния следобед. Трудно се диша. Но хората са по къра. Идва време за почивка. Един по един мятат мотики на рамо и се прибират по домовете си. Старец е задянал огромна цедилка на гърба си, но върви бързо към вкъщи. "Веднъж да седна на двора, че да пийна една мастика. То в тези горещини тя най ми се услажда. Мятам и по някоя бира. Нищо не може да се мери с винцето, но ще трябва почакам до зимата", споделя възрастният човек. И той, и съселяните му може да не пият вино в летните месеци, но го почитат целогодишно. А най-добрите винари пък се тачат повече от кмета, попа и даскала взети заедно. "До селския управник я стигна да го питам нещо, я не. При майсторите на хубавото вино ходя всяка година. Да чуя съветите им, да ми дадат акъл как да приготвя гроздето, за да пия после еликсир, а не оцет", признава Васил, който отскоро е принуден да се справя сам с процедурата по приготвянето на виното.

Край къщата на Лозена Янкова настава суматоха. Синът й Илиян напразно търси пръскачката из двора. Защото лозата отгоре не ще молитва, а грижи и работа. Вино ще се пие чак през зимата, но за асмата са необходими непрекъснати усилия, за да даде захарно и вкусно грозде. Мъжът се мотае десетина минути, наднича къде ли не, но от пръскачката нито следа. Накрая се предава и търси "джокер" от майка си. "Сине, не помниш ли, че я прибрахме последния път в механата. Отиди и я вземи", нарежда Лозена. Тя се радва на мерака на Илиян да се занимава с лозята и да отменя баща си. Очите и са в двамата внуци, които също са дошли на село, за да помагат. Сигурна е, че и те няма да нарушат семейната традиция мъжете да стават истински лозари и винари. В това време Илиян пълни пръскачката с вода, прибавя нужните препарати, мята я на гърба си и умело и уверено започва да пръска лозата над него. Момчетата внимателно следят движенията му. Не крият желанието си да опитат. Но засега не се налага намесата им. Трябва им време, за да усвоят занаята и чак тогава ще им бъде гласувано доверие сами да третират асмата.

Преди години Лозена и съпругът и засадили лозе зад къщата. Миналата година за първи път родило плод. Общо от него и лозата в двора набрали над 1 тон грозде. Направили чудно червено вино. Имало пиене, колкото ти душа иска. "Зимата у нас все е пълно с гости. Черпим ги с вино. Опияняват се от еликсира, спор няма. Оставили сме си няколко бутилки за зор заман. Ако ви се пие, да ви донеса, че само работа не бива", подканя ни стопанката. Тя се кахъри, че тази година конкурсът за най-хубаво вино в благоевградския регион не бил в Селище, а в съседното село Българчево. Нейните съселяни направили жест към другоселците и позволили там да бъде празникът на червения еликсир. "Тук и само тук трябва да е този конкурс. Защото най-добрите винари и лозари са в наше село. Това го знаят и децата", твърди Лозена Янкова.Владимир Симеонов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Занаяти - Винарите в Селище по-важни от кмета - Благоевград, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Благоевград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Благоевград, снимки от Благоевград, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Благоевград, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.