Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Добрите винари мерят сили всяка зима

По традиция в село Селище се провежда конкурсът за най-хубаво вино, организиран от местната управа и община Благоевград. Проявата винаги е в първите десет дни на февруари. Доста от кметовете носят вино, собствено производство, с което участват в надпреварата. Миналата година специален гост бе градоначалникът Лазар Причкапов. Той не пропусна възможността да се почерпи с вино, докато наблюдаваше работата на компетентното жури. В комисията участват само експерти. Все хора с дълъг стаж като дегустатори във винпромите в Пиринския край. Така се гарантира почти на 100% обективността при оценяването на напитките. Борбата е в два раздела - за най-хубаво червено и най-добро бяло вино.

Пристигат винари от различни селища, освен от съседните села Българчево, Дъбрава, Бучино, Зелен дол, идват чак от петрички села. Всеки с намерението да грабне първата награда, да получи признание за своето майсторство да приготвя напитката на боговете. А местните хора се готвят за празника на виното с дни. Сравняват го със селския събор на 20 юли. Затова му отдават значимото.

Самодейни състави от Селище играят хора, пеят песни за своите гости. "Вадим новите носии. Чувстваме се като моми. Толкова е хубаво и толкова смях пада. Лошото е, че тази година не бяхме домакини ние, но догодина няма да си дадем празника на Българчево, да ме извиняват", категорична е възрастна самодейка. "Най-хубавото е, че все повече хора, и то млади, проявяват интерес към тази проява. Така ще успеем да възродим лозарството и винарството в общината", сигурен е бившият кмет на селото Симеон Илков.Владимир Симеонов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Занаяти - Добрите винари мерят сили всяка зима - Благоевград, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Благоевград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Благоевград, снимки от Благоевград, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Благоевград, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.