Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Сливенска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Карандилският събор

До 1957 г. хората от етноса са живели предимно в планините, занимавайки се с отглеждане на овце. Впоследствие те са били принудени да се заселят в градовете, а животните им - отнети.

В момента най-много каракачани - над 7000, живеят в Сливен, а още 3-4 хиляди са в близките села. Така естествено градът под сините камъни се превръща в център на националната федерация и всички досегашни лидери на каракачаните са от Сливен.

Изследвания показват за връзка на каракачаните с най-древното население на Балканите - траките. Чрез номадското скотовъдство етносът е съхранил специфични породи за кон, овца и куче.Илко Стоев
Карандилският събор не минава без традиционните хора

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Карандилският събор - Сливен, Сливенска област, информация, история, култура, забележителности в Сливен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Сливен, снимки от Сливен, туризъм в Сливенска област, настаняване в хотели в Сливен, Сливенска област; частни квартири в Сливенска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.