Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кърджалийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

С древността

В Татул хората живеят с античността в буквалния смисъл на думата. Например преди време жител на селото започнал да копае основи за гараж и... извадил 5 каменни саркофага. Селяните бързо намерили приложение на находката - каменните саркофази застанали под чучурите на селската чешма. На влизане в селото погледът се натъква на друга любопитна гледка. Предприемчив стопанин е вградил в оградата на кошарата на козите си с антични колони.

Местните са наясно, че живеят на особено място, обитавано векове преди тях. И до днес някои от ритуалите и традициите им са свързани с остатъци от вярванията на траки и славяни, населявали земите им. И продължават да спазват табута, останали от хилядолетия.

Едно тях е свързано с култа към дъба. Край Татул величествено се издигат многовековни дъбове, които според древните завети и днес почитат като свещени. Поверията гласят, че дори паднала на земята съчка от тях не бива да се взима или унищожава. От поколение на поколение се предава разказът за майката, която събрала клони от свещените дъбове, за да накладе огън и приготви храна за децата си. Не след дълго обаче челядта й се разболяла и измряла, защото пренебрегнала божествената воля.

И до днес хората от околните села продължават да идват в подножието на светилището, за да правят курбан.Галина Стефанова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - С древността - Нановица, Кърджалийска област, информация, история, култура, забележителности в Нановица, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Нановица, снимки от Нановица, туризъм в Кърджалийска област, настаняване в хотели в Нановица, Кърджалийска област; частни квартири в Кърджалийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.