Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Добричка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Бизоне

Крепостната стена е разположена в източната част на каварненския нос Чиракман. Официално е открита на 5 юли 2004 г. в резултат на мащабни археологически проучвания, започнали под ръководството на ст.н.с. д-р Иван Сотиров и д-р Йордан Гатев от АИМ при БАН.

Фрагментът е от долната крепостна стена, простираща се на 250 м. в подножието на нос Чиракман. По предварителни наблюдения крепостната стена датира в рамките на III-IV век след Христа. Архитектурата на градежа показва, че античният град Бизоне се нарежда между най-сериозно укрепените градове по западния бряг на Черно море през късно античната епоха.

Крепостната стена представлява част от укрепителната система на античния град Бизоне. Разкрита е по данни от личния архив на чешкия археолог Карел Шкорпил, работил в България в края на XIX и началото на XX век.

При подводни проучвания в района на Каварна, от музея в града е открит керамичен материал от всички исторически епохи, което е доказателство за търговски контакти. От морето под крепостта е изваден и дървен рул от потънал кораб, по който е определена датировката на съда - началото на Х век. Корабът е потънал на 45 метра от нос Калиакра.Ива Димитрова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Крепости - Бизоне - Калиакра, Добричка област, информация, история, култура, забележителности в Калиакра, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Калиакра, снимки от Калиакра, туризъм в Добричка област, настаняване в хотели в Калиакра, Добричка област; частни квартири в Добричка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.