Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Добричка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Българската Троя

Археологическият обект "Големият остров - Дуранкулак" известен сред специалистите като Българската Троя е първия праисторически музей на открито у нас. Реставриран е от екип от Добрич и София по проект "Причерноморски археологически парк" по програма ФАР на стойност 300 хиляди евро, с координатор Иван Вайсов от археологическия музей. До острова има дървени пътеки и специално обезопасени маршрути дотам. Специално за туристите са отворене три ателиета за низане на мъниста от древността. Най-запалените могат сами да могат да изпекат на огън кремъчни съдове и да си ги отнесат за спомен у дома.

На Големия остров има находки, които демонстрират първите наченки на писменост в човешката история и то 1500 г. преди тези в Египет и Месопотамия, открити от Тодор Димов от Историческия музей в Добрич. Впечатляваща е с пиктограма на гърдите на женска фигура от Дуранкулак.

Земетресение е разцепило надве някогашната древна селищна могила. Трусът, люлял местността, е бил най-малко по осма степен на Рихтер, твърдят днешните сеизмолози. Последиците от преживения ад са също интересна находка и представляват интерес за специалисти и туристи. Без предварителна разгласа, само ориентирани по новите табели и маршрути, които водят до Големия остров - Дуранкулак, през последния години го посещават все повече чужденци от Чехия, Словакия, Словения, дори рокери от Полша.

По време на възстановителните дейности на 2004 г. министърът по евроинтеграцията Меглена Кунева чула за мащабния проект дошла по време на отпуск да види разкопките и реставрацията им. Поласкани от вниманието й, археолозите я обявили за съвременната богиня Кибела.Кръстина Маринова

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Българската Троя - Дуранкулак, Добричка област, информация, история, култура, забележителности в Дуранкулак, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Дуранкулак, снимки от Дуранкулак, туризъм в Добричка област, настаняване в хотели в Дуранкулак, Добричка област; частни квартири в Добричка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.