Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кърджалийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Кърджалийските скални пирамиди

Скалните пирамиди се намират в землищата на разположените до град Кърджали села Зимзелен, Повет и Доброволец. Те са образувани във вулкански туфи, възникнали от вулканската пепел на дъното на еоценското море, преди 50 млн. години. Разнообразното им оцветяване се дължи на многобройните оксиди, главно железни и манганови, с които са наситени. Скалните форми са се образували в резултат на действието на топлината, студа, дъжда и вятъра върху нееднаквите по твърдост части на туфите.

Природата е изваяла от безформения камък уникални причудливи фигури: каменните гъби, скален прозорец, вкаменената гора, скалите на Устра, гъбата, лъвът, както и хладилната пещера и шестте пещери.

Най-известна е скалната групата край с. Зимзелен, популярна с името Каменната сватба. За нея се разказва интересна легенда. Тази група може да се посети пеш от град Кърджали.

Кърджалийските скални пирамиди са обявени за природна забележителност.Златка Лапанова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Природни - Кърджалийските скални пирамиди - Кърджали, Кърджалийска област, информация, история, култура, забележителности в Кърджали, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Кърджали, снимки от Кърджали, туризъм в Кърджалийска област, настаняване в хотели в Кърджали, Кърджалийска област; частни квартири в Кърджалийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.