Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Старозагорска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Маската на Терес

Георги Китов и съпругата му Диана Димитрова с уникалната погребална маска на цар Терес
Георги Китов и съпругата му Диана Димитрова с уникалната погребална маска на цар Терес
Уникалният 15-грамов златен пръстен с изображение на олимпиец - гребец
Уникалният 15-грамов златен пръстен с изображение на олимпиец - гребец

Находката край Шипка няма аналог на Балканите

Пръстен, броня от бронз, антични съдове и части от оръжие допълват съкровището

Уникалната златна маска, изровена в античната могила Светицата край град Шипка, е на владетеля на Одриското царство цар Терес, живял през втората половина на V в. пр. Христа, заяви ръководителят на експедицията "Темп 2004" ст.н. с. д-р Георги Китов от Археологическия институт, 24 часа след като археолозите попаднаха на уникалното съкровище. Такава находка не е намирана нито у нас, нито на Балканите, каза щастлив българският Индиана Джоунс.

Маските, открити в древна Микена, са тънки като фолио и тежат 40-50 г, а шипченската находка е 23 каратово злато с тегло 694 г. Масивна златна маска, върху която личат ясно чертите на лицето - нос, очи, брада, мустаци, изобразява могъщ владетел.

За да са напълно сигурни, че наистина става дума за цар Терес, бащата на Ситалк, археолозите  сравниха златната маска с лика на владетеля на одрисите, изсечен върху монети. Такива у нас се пазят в НИМ и в други музеи.

Първа е докоснала маската от 23-каратово злато с тегло над 650 г, съпругата на Китов Диана Димитрова. Археолозите са засекли, че щастливо са попаднали на находката на 44-ия ден от началото на експедиция "Темп". Няколко години поред те разкриват тайната на Долината на тракийските царе в Казанлъшко.

Не само златната маска, но и останалите предмети правят намереното съкровище уникално. Заедно с маската учените са изровили масивен златен пръстен, тежащ 15 г, с изящно вдлъбнато изображение на гребец-олимпиец с весла в лодка. Бижуто е идеално запазено, без нито една драскотина, което според учените означава, че пръстенът не е носен, а е бил дар на знатния владетел, погребан тук.

При разкопаване на гроба археолозите са попаднали на още една изумителна находка - анатомична броня от бронз. Тя е от две части - гръб и гърди и е идеално запазена. Досега в България са известни само 3-4 такива брони, но това е първата подобна находка, открита при разкопки.

Намерени са още и четири старогръцки съда - два от бронз и два от глина, и няколко сребърни дръжки. В самия гроб са се намирали и множество части от оръжия - останки от голям меч, копия и метални стрели. В самата гробна камера, която е с размери 3,20/1,80, личат и бледи следи от стенопис в червено-черно. Това според учените е още едно доказателство, че тук е погребан настина знатен владетел.

Археолозите са достигнали и до костите на погребания владетел. Ръцете, краката и част от черепа са напълно запазени. Липсва единствено главата на мъртвеца. Едно от обясненията за тази странна липса е легендата за Орфей, която д-р Георги Китов припомни.

Ангелогласният тракийски певец често събирал знатните мъже на оргии, при което нерядко се отдавали и на мъжки ласки. Техните жени толкова го намразили, че по време на едно пиршество връхлетели и разкъсали Орфей на части, които разпръснали на различни места.

Възможно такава съдба да е сполетяла и погребания владетел, за да липсва точно главата му, подозират учените.

Саркофагът е в ареала на известната Долина на тракийските царе, където досега са разкрити и консервирани над 15 некропола и гробници.Матей Бонев
Уникалната златна маска на тракийски владетел Д-р Георги Китов държи уникалната златна маска на Цар Терес

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Маската на Терес - Шипка, Старозагорска област, информация, история, култура, забележителности в Шипка, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Шипка, снимки от Шипка, туризъм в Старозагорска област, настаняване в хотели в Шипка, Старозагорска област; частни квартири в Старозагорска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.