Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Курортът на възклицанията

"Добри неща, добри неща...", цъкали с език, омаяни от пейзажа, от изворите и от чистия въздух първите заселници на една местност от южния скат на Пирин планина. Повтаряното постоянно възклицание дало името на Добринище. А добрите неща сложили основата за развитието на туризма в селището. Предимствата на курорта са безспорни. Планината над селото е по-достъпна, отколкото в общинския център Банско, теренът не е така алпийски. А лековитите извори привличат мало и голямо. Най-известен от тях е Сребърният, богат на сребърни йони и на история. Някога в него се къпели с часове римляните, които живеели по тези места.

Такова съчетание на ски и минерална вода няма никъде в България, хвалят се местните жители. Затова и са вдигнати десетки почивни станции, туристически хижи, построен е най-дългият лифт от 3,7 км и най-дългата ски писта, която е над 4 км. Преди време тук са идвали на сезон по 3-4 хиляди туристи от страната и чужбина. Хората зимата се спускали по белите писти, а през лятото се излягали на минералния плаж.

Днес броят на почивните бази не е толкова голям. Хижите над селото - Без Бог и Гоце Делчев, обаче рядко остават празни. Пълни са и построените в последните години частни хотели. Цените на нощувките са символични. Между 6 и 10 лева струва леглото на вечер, където и да отседнете.

Хиляди пристигат в Добринище, за да се топнат в лековитите извори или да избягат от лятната жега в прохладните гори на Пирин. В балнеолечебниците водното удоволствие струва едва 50 стотинки, а пенсионерите и учениците се къпят срещу 20 ст. Водата цери почти всичко. Заболявания на нервната система, на кожата, на ставите и костите, на бъбреците и черния дроб, на жлъчката и стомаха. Тя е изследвана от специалисти и свойствата й са доказани.Владимир Симеонов
Много туристи от Банско идват да хапнат и пийнат евтините кръчми на Добринище

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Балнео - Курортът на възклицанията - Добринище, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Добринище, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Добринище, снимки от Добринище, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Добринище, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.