Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Местност Лъгът - местност Червена локва - хижа Мазалат - хижа Соколна - село Габарево

Местността Лъгът се намира на водослива на реките Росица, Багарещица и Зелениковска. От тук в южна посока се тръгва по черен път по долината на река Росица, след петнадесетина минути се достига водослива на реките Росица и Багарещица. Маркираната туристическа пътека тръгва стръмно нагоре по вододелния им рид. Върви се на югозапад през борова, а после и през стара букова гора. По диагонал, с доста завои се траверсира североизточния склон на двойния връх Пишманите. Минава се край Ловната чешма. Изкачва с поредица от серпантини голям наклон нагоре и на югозапад. Достига се разкаляната местност Солища, западно от нея се извисява връх Ганьов чукар. Пътеката напуска вододелния рид, подсича с малък наклон връх Пишманите и се изкачва на планинския хребет южно от връх Ганьов Чукар. Продължава се на юг и се набира височина, достигат се няколко скалички, наричани Петнадесет минути, колкото остават до хижата.

Туристическата пътека минава край един от изворите на река Росица, на югоизток излиза над гората и по стръмна поляна достига билото при хижа Мазалат. От нея се слиза право на юг по тесен и стръмен рид, към долината на река Габровница, по така наречената Крива пътека. Достига се река Габровница и по широк, горски път тя се преминава по мост. Пътеката пресича смърчова гора и по множество серпантини, се изкачва стръмно през стара букова гора. Излиза се на пасище на билото на тесния хребет Тънката рътлина. Преминава се по опороената му източна страна и се излиза на възловата седловина Киминчето, между връх Танас тепе и Мазалат (Зли връх). Право на изток се траверсират северните каменисти склонове на връх Танас тепе и се излиза по пасищата при локвите на връх Гьолтепе. Завива се на югоизток по главния вододел на масива Триглав и се достигат овчарски кошари, след това се прекосяват просторните пасища в долината на река Кюйдере, следва леко спускане през вековна букова гора и се достига до седловината Празното място. Тя предлага незабравими гледки към грамадата на Мазалат. Наблизо е и красивата местност Пощата, скални зъбери с причудливо извити, почти отвесни тревни ивици.

От седловината следва леко изкачване по източната страна на вододела между реките Соколна и Кюйдере. Достига се вековна букова гора, на юг от която се излиза на обширно високопланинско пасище. Пътеката се провира през хоризонталните бели скали – Каменната ограда, и на юг по стръмна поляна се спуска до хижа Соколна. От хижата спускането продължава на серпантини през дълга поляна, прави завой в плитък дол и продължава да се спуска по билото на страничен рид. Достига се седловина в гората, след която се навлиза в стара дъбова гора.

Спускането продължава все на юг – към Равната скала – средата на спускането от хижа Соколна към полите на планината. Следва остър завой над каньона на река Соколна, излиза се на наклонена камениста площадка, през лятото обрасла с чубрица. С увеличаващ се наклон пътеката продължава да слиза на юг и достига до равна площадка с пейка, от която на юг се открива панорама към скалистата долина на Соколна. Все на юг се спускаме по стръмнината Белия пясък и след подминаването на равно място с кът за отмора се навлиза в дъбова гора. Следва опороен терен и добре маркираната пътека извежда до говедарник с чешма, в самото подножие на планината. От там по черен път, прекосявайки пасища и млади дъбови горички се излиза на помпена станция. Пресичат се овощни градини и ниви, прекосява се жп линията и по широк черен път се достига село Габарево.

Част от маршрута е през резерват Соколна (местността Параардан – Пощата)!Николай Панайотов

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Туристически - Местност Лъгът - местност Червена локва - хижа Мазалат - хижа Соколна - село Габарево - Балкан, Планини, информация, история, култура, забележителности в Балкан, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Балкан, снимки от Балкан, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Балкан, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.