Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Хижа Хайдушка песен - връх Ушите - хижа Ехо

Продължителност - 4 часа

От хижа Хайдушка песен се тръгва в западна посока и през коритото на Рогачева река се излиза на вододела между Араганов дол и Камачарското дере. По него през сечища и малинажи се стига до билото в подножието на връх Кашка. По билната пътека за около 30-40 мин. се достига връх Ушите, откъдето на запад продължава билната маркировка за хижа Ехо. Спуска се към Карчов преслап, откъдето се навлиза в Златишко - Тетевенската планина. Достига се до хижа Ехо, разположена във високата скалиста седловина Железни врата, между върховете Юмрука и Кавладан.

Част от маршрута е през резерват Козя стена (от местността Кашка, през местността Червен бряг до връх Ушите)!

Частта от този маршрут, попадаща в резервата е следната: по билната пътека в подножието на връх Кашка за около 30-40 мин. се достига връх Ушите, откъдето на запад продължава билната маркировка за хижа Ехо. Спуска се към Карчов преслап, откъдето се навлиза в Златишко - Тетевенската планина. Достига се до хижа Ехо, разположена във високата скалиста седловина Железни врата, между върховете Юмрука и Кавладан.

При преминаването по този маршрут можете да се насладите на резерват Козя стена. Резерватът е разположен в много стръмна част на планината. Скалите израстват отвесно от вековните букови и буково-елови гори. Козята стена е съхранила в непристъпността си находищата на множество изключително редки растения и може да се нарече “ботанически” резерват. Ще спрете пред нежните цветове на сребърника, или ароматните цветове на благаевото бясно дърво, което се среща само тук.

Дивата красота на нежният еделвайс – цъфнал самотно сред скалите няма цена. Полюбувайте на скалите на резервата – в слънчев ден или в лунна нощ те са незабравими. Суровата им непристъпност вдъхва изумление от невероятното въображение на Природата.Христо Георгиев

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Туристически - Хижа Хайдушка песен - връх Ушите - хижа Ехо - Балкан, Планини, информация, история, култура, забележителности в Балкан, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Балкан, снимки от Балкан, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Балкан, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.