Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Карлово – Сопот – Клисура – Копривщица

От Карлово на запад по пътя Е-78, на 5 км се намира кътният подбалкански град Сопот – родно място на патриарха на българската литература Иван Вазов.

Интересни забележителности в центъра на града са: родната къща-музей на Иван Вазов и неговият паметник, женският метох, църквите “Въведение Богородично” и “Св. апостоли Петър и Павел”, Радиното училище, старите сопотски чешми. На северозапад от Сопот в подножието на Стара планина се намира манастирът “Св. Спас”, разположен до Манастирска река. Недалеч от него е началната станция на седалковия лифт, с който може да се стигне до хижа Незабравка.

Пътувайки на запад през живописната Розова долина над село Анево, може да се види Аневското кале – останки от средновековната българска крепост Копсис. По малко отклонение от главния път за София на 33 км от Карлово се стига до историческия град Клисура, живописно разположен в най-западната част на Карловската котловина. Историческия музей, Павурджиевата къща, Червенаковата къща, Паметникът на Боримечката, историческата местност Зли дол, останките от старата църква разказват за миналото на селището, участието на клисурци в Априлското въстание и трагичната съдба на градеца.

От Клисура туристът може да продължи към Копривщица.Венцислав Манев

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Авто - Карлово – Сопот – Клисура – Копривщица - Карлово, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Карлово, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Карлово, снимки от Карлово, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Карлово, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.