Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер област Монтана Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

България е рекордьор по древни съкровища

Сензационните открития на д-р Георги Китов са поредното и да сe надяваме, не и последно доказателство, че най-значимият историк на XX век, сър Аранолд Тойнби, е бил прав в твърдението си, че в България следите от античността са живи. Защото никъде другаде в Европа няма открити толкова златни и сребърни съкровища, чиято хронология говори за непрекъснатост на цивилизационния процес.

През 1972 г. близо до Варна е открито най-старото злато в Европа - 3200 -3000 г. пр.Хр. То се състои от накити и гривни, ковани от чисто злато (23,5 карата) с общо тегло 1,091 кг.

Най старото тракийско злато е Вълчетрънското съкровище. То се състои от 13 съда с общо тегло 12,5 кг. Част от тях са украсени с орнаменти, вбити с шило. Археолозите са го датирали към 1400-1300 г. пр. Хр. и се предполага, че е принадлежало на тракийски царе жреци, споменати от Омир в "Илиадата" и "Одисеята". И досега то се смята за ненадминат образец на раннотракийското изкуство.

Разбира се, на най-голяма световна известност се радва Панагюрското съкровище. То се състои от 9 съда от 23-каратово злато с общо тегло 6,164 кг. Върху тях са изобразени сцени от гръцката митология - богините Атина, Афродита и Хера, подвизите на Херкулес и Тезей. Изработено е в град Лампсак, южно от Дарданелите, и потвърждава хилядолетните връзки между Балканите и Мала Азия.

Най-голямо е Рогозенското съкровище, открито през 1986 г. Става дума за 165 съда от позлатено сребро, датирани от края на V - началото на IV в. пр. Хр. То също е дело на местната тракийска школа, за което сочат и изписаните с гръцки букви тракийски имена.

Пак от тази епоха е и Летнишкото съкровище. То излиза на бял свят през 1963 г. Представлява 17 сребърни съда от същия тип, каквито са тези от Рогозен.

Последно по хронология - втората половина на IV век - се явява Луковитското съкровище, изровено от орач през 1953 г. Освен 9 съда и 3 гарнитури за конска амуниция то включва над 200 различни халки и висулки, оформени като стилизирани животни или животински глави.

Ако към всичко това добавим и обявеното от проф. Божидар Димитров съкровище от златни украшения от 2300-2000 г. пр.Хр., става ясно, че наистина в българските земи в древността е съществувала една висока цивилизация, създала високохудожествени образци в областта на приложното изкуство доста преди древногръцката.Константин Събчев

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - България е рекордьор по древни съкровища - Вълчедръм, област Монтана, информация, история, култура, забележителности в Вълчедръм, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Вълчедръм, снимки от Вълчедръм, туризъм в област Монтана, настаняване в хотели в Вълчедръм, област Монтана; частни квартири в област Монтана.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.