Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кърджалийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Най-ранната писменост на траките

Пещерата Вулва
Пещерата Вулва

Керамичен фрагмент от къснобронзовата епоха (XV-XIV в. пр.н.е.), открит в района на село Ненково, Кърджалийско, е второто доказателство за това, че по времето на Троянската война Перперикон и околностите му са били център на голяма тракийска култура, свързана пряко с Троя, Крит и Микена.

Парчето е било открито случайно в пещерата, наричана Утроба или Вулва, на 25 км северозападно от града. Точното място умишлено не се огласява заради страх от иманярски набези. Пещерата е уникален "дубликат" на женско отверстие, в което точно в 12 ч. на обяд прониква "фалосът" на Слънцето.

На фрагмента ясно личат два знака с неясно предназначение. Изработен е на ръка и това, според проф. Овчаров, го е отнасяло към първото хилядолетие пр.н.е.

"Определих знаците като предписменост, каквато бе намерена край с. Градешница, Врачанско и с. Караново, Новозагорско. Но доц. Красимир Лещаков от СУ ги разгледа и бе категоричен, че това е линеарно писмо, а не предписменост. Линеарното писмо е същото като това, което се е зародило на остров Крит, т.е. най-древната европейска писменост, откривана досега",
коментира проф. Овчаров.

До момента археолозите в света са откривали надписи на линеарно писмо А само в Крит. Два фрагмента са намерени на остров Самотраки, два - при разкопките на Троя и сега - в околностите на Перперикон, в Свещения град на траките - отново два. Това е поредното доказателство, че Източните Родопи са част, вероятно най-северната, на великата Минойска или Крито-микенска култура, съпоставима по значимост с египетските пирамиди.Вилдан Байрямова

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Най-ранната писменост на траките - Ненково, Кърджалийска област, информация, история, култура, забележителности в Ненково, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Ненково, снимки от Ненково, туризъм в Кърджалийска област, настаняване в хотели в Ненково, Кърджалийска област; частни квартири в Кърджалийска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.