Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

По ждрелото на Бяла река

На около 7 километра от Калофер, в подножието на един от най-красивите водопади в България - Райското пръскало, се намира вълшебно кътче, наречено екопътека "Бяла река". Тя е разположена по поречието на едноименната река в Национален парк Централен Балкан. Тук се срещат над половината от растителните видове в България, близо 2/3 от лековитите й билки и 11 вида уникални само за това място растения. Паркът е едно от последните убежища на вълка, мечката, дивата коза, благородния елен, царския орел, както и на 120 вида птици.

Дължината на екопътеката е 1830 м, намира се на 570 м надморска височина, а най-високата й точка е на 630 м. Изграждането й започва през есента на 2003 г. по идея на Дирекция "Национален парк Централен Балкан" и през юли 2004 г. инфраструктурата е завършена изцяло. Официалното откриване на екопътеката "Бяла река" край Калофер е на 11 октомври 2004 г. В най-трудните участъци са конструирани дървени стълби, а най-високите места по пътя са обезопасени с дървени парапети от дъб. Екопътека "Бяла река" е единствената в България, която има технически проект и виза за строителство, поясниха от Сдружението за екотуризъм Централен балкан - Калофер, което е пряко ангажирано с проекта.

Идеята е да се представи уникалната природа в района, тя да стане по-достъпна за хората, да се създадат възможности за наемане на работа на местните жители. Калофер и прилежащите му територии са избрани, защото градът е включен в пилотен проект за развитие на екотуризъм в България.

Специалният туристически маршрут "Ждрелото на Бяла река" предлага преминаване по пътеката с водач-аниматор и представяне на 2 интерпретативни програми: общообразователна и специализирана или т.нар. маршрут "Дендрология" (наука за дървесните видове). Информацията е насочена към различни възрастови групи и освен запознаване с биоразнообразието на парка предвижда и лекции за опазването му.

По трасето на пътеката са монтирани няколко информационни и интерактивни табели с интересни конструкции и съдържание. Темите на основните от тях са следните: Гората, Реката и водите (заедно с раздел Земноводни и влечуги), Птиците, Бозайниците и Билките. Всяка от тях е представена с обща информация.

Сред уникалните за парка растения е например родопският силивряк. Както личи от името, то за първи път е открито в Родопите и много рядко се среща на други места. Силиврякът е балкански ендемит, уникалното при него е, че може да изпада в "кома" - 2 години да е "умрял" и при подходящи условия да "оживее". Цъфти през пролетта с нежни бледолилави цветове.

До табелата с различните видове бозайници е изградено специално табло, което показва как изглеждат "пръстовите отпечатъци" (следите на най-разпространените животни в района). Тук е изградена и беседка за отдих, тъй като следва най-стръмната част от прехода. Прекрасна гледка към Райското пръскало се открива от един от мостовете.

Специално място е отделено и за един от представителите на птиците - кълвачът. Този интерактивен модул дава възможност на посетителите да се съревновават с нея. С помощта на дървено чукче те могат да опитат да направят за определено време толкова удара, колкото и кълвачът.

Направена е възстановка на меча бърлога и е монтирана табела с информация за мечката - Господарката на Балкана.

Интерактивните информационни модули и интерпретативни програми са дело на Сдружението за екотуризъм. Табелите и модулите са предоставени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Какво е необходимо да знаете, ако решите все пак да тръгнете без водач-аниматор: групата трябва да е от максимум 12-15 души. Необходимо е интервалът между тях да е от порядъка на 30 минути до час. Дъбовите мостове са достатъчно здрави и издържливи, но все пак по тях не трябва да минават повече от 4 души едновременно, на разстояние около 1,50 м един от друг.

Екопътеката е самостоятелен, кръгов маршрут. Намира се много близо до пътя за хижа "Рай" и за връх Ботев. Сдружението за екотуризъм предлага и много други маршрути - пешеходни и конни, както и историческа разходка и запознаване със занаятите в града.

Местата за нощуване са много и разнообразни, като се започне от бивак "Бяла река" - за любителите на силните усещания и на съня на открито, и се стигне до изискания комплекс "Райски кът" за тези, които препочитат удобството на дюшека. Незаменим колорит има и в местните къщи, които предлагат стаи на хотелски начала: семеен хотел "Джонджорови", вила Donna, фамилна къща "Иванови", фамилна къща "Славова", Цуцовата къща, Сандевата къща и др.

По данни на Екосдружението в град Калофер всяка година по пътеката минават над 10 000 човека. Тя несъмнено е едно от многобройните български кътчета, които си заслужава да бъдат посетени.Теодора Гатева

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Екопътеки - По ждрелото на Бяла река - Калофер, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Калофер, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Калофер, снимки от Калофер, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Калофер, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.