Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Русенска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Бесарбовски скален храм

Обителта в село Бесарбово е единствената по рода си,
напълно запазена и действаща до днес

У нас има останки от стотици скални манастирски комплекси, чието проучване и документиране все още не е приключило. За съжаление цели орди иманяри ги унищожават всекидневно и безвъзвратно. Те не се колебаят дори да ги взривяват, когато търсят заровени в тях съкровища. Нека обаче не забравят, че там някога са живели монаси - исихасти, дали обет за бедност, честност и праведност. Те никога не са притежавали пари и богатства...

Такива манастири могат да се видят край град Провадия, в Шуменско, на много места в Добруджа или по Северното Черноморие. Най-голям брой са струпани по долината на река Русенски Лом и притоците й. През късното средновековие (ХII-ХIV век) в този район се заселили много монаси-отшелници. Уединените пещери по високите и недостъпни скали на дивите местности били отлично място, където те можели да прекарат живота си необезпокоявани, в самовглъбение и уединение, както повелявало аскетично-мистичното философско-религиозно учение на исихазма. Монасите дообработвали подходящите за целта пещери и скални ниши и там приспособявали помещения за църквите и скромните си обиталища.

Покрай притоците на Ломовете днес са проучени останките на повече от 250 скални църкви и манастири. Тук е била и лаврата "Св. Архангел Михаил" - огромен духовен и книжовен център за цялата тогавашна Югоизточна Европа.

Стенописите в църквата "Света Богородица" край село Иваново са включени в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Единственият действащ и днес оцелял скален манастир в България е Бесарбовският. Той също се намира в този район, близо до село Бесарбово, на 15 км от археологическия резерват "Скални църкви" при село Иваново и на 7 км южно от Русе.

За първи път името му се споменава в турски данъчен регистър от 1431 г. През XVI век, когато цялото село се заселило в Румъния, манастирът бил изоставен. Подновил дейността си при връщането на изселниците сто години по-късно. През 1911 г. в София бил основан Комитет за старините към Народния археологически музей. На прочутия археолог и неуморим изследовател на българските старини Карел Шкорпил възложили да посети манастира и да му направи пълно описание.

От разкази на местните хора се знае, че през 1919 г. за манастира се е грижел русенският семинарист и бъдещ Смоленски епископ Тихон, а през 1937 г. в него се настанил монах Хрисант и започнал обновяването му почти изцяло със собствени средства. Изкарвал ги от продажбата на камъни, които сам добивал и нарязвал и на меда, който получавал от кошерите си. Той построил две килии и параклис. Така Бесарбовският манастир бил възстановен.

На 21 май 1953 г. манастирът бил посетен от румънския патриарх Юстиниан, придружаван от български и румънски митрополити. Последната бележка в манастирската летопис, записана от отец Хрисант, е от 22 август 1961 година. На същата страница неговият приемник, монахът Партений написал: "На 19 септември 1961 г. 22,40 ч. предаде Богу дух х. Мон. Хрисант - игумен и пръв обновител на манастира "Св. Димитрий Басарбовски". С голям труд и подвиг монашески прекарваше времето си старецът".

На 27 октомври 1985 г. в светата обител тържествено била отбелязана 300-годишнината от успението на Св. Димитрий Бесарбовски. След Партений, до своята смърт през 1995 г., 19 години игумен на Бесарбовския манастир бил архимандрит Севастиян. Наследил го йеромонах Иларион, починал през 1999 г.

През 2000 г. по случай отбелязването на 315-та годишнина от успението на светеца патрон грижата за Бесарбовския манастир е поета от Сдружението за българска култура "Св. Димитрий Бесарбовски", което направи много за неговото съживяване.

Ежегодно Басарбовския манастир се посещава от хиляди български, румънски, японски, американски и от различните европейски държави туристи. Той е част от забележителностите, които са включени в обиколките на пътуващите с големите европейски пасажери по река Дунав.

Роденият в с. Басарбово Свети Димитър Басарбовски е покровител на румънската столица Букурещ. Биографични бележки за него са записани от отец Пайсий Хилендарски в „История славянобългарска”.Николай Генов, снимка автора
Скалният манастир "се крие" край Русе В реконструкцията на единствения действащ в България скален манастир през 2007 - 2008 г. вземат участие работници от различен произход и вероизповедание –  турци, роми, виетнамци и арменци

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Бесарбовски скален храм - Русе, Русенска област, информация, история, култура, забележителности в Русе, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Русе, снимки от Русе, туризъм в Русенска област, настаняване в хотели в Русе, Русенска област; частни квартири в Русенска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.