Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Магията Ковачевица

Каменната приказка Ковачевица
Каменната приказка Ковачевица

Самобитна и неповторима е ковачевската архитектура. Тя не може да се опише с думи, а трябва непременно да се види. На базата на довъзрожденското жилище, през втората половина на XVIII в. се издигат дву и триетажни къщи с еркерни наддавания на втория и третия етаж и тесни калдаръмени улички.

Установява се функционално диференциране на помещенията в ковачевската къща, при което приземния етаж, заедно с няколко полунива приема помещенията за животните и други селскостопански и складови функции, а жилището заема горните един или два етажа. В ковачевското жилище се развиват две различни по функция и начин на оформяне групи помещения: група на отворените части на сградата - потон (чардак), задължително ориентирани на юг или на запад, осигурявящи визуално-пространствена връзка с околната среда и група на затворените помещения - стаи с огнище, килери, помещения с пещ и др.

Утвърждаването на този определен тип къща, с нейните строително-технически, функционални, обемно-пространствени и художествени особености, е свидетелство за развитието на строително-архитектурната школа в Югозападните Родопи с център с. Ковачевица, чиято архитектура е едно от най-високите постижения на българския строителен гений през Възраждането, съградил каменната приказка Ковачевица.

Тази архитектурна приказка, съчетана с прекрасната природа - заоблените, меки възвишения на Родопите и в същото време грандиозни скални масиви, дъхавите борови и букови гори, мекия планински климат и особената атмосфера и дух, които носи селото и неговите жители, сътворяват една особена магия. За тези, които са я усетили не остава избор - те винаги се връщат или остават завинаги тук, за да не забравят никога преживяното, за да се почувтват част от историята, настоящето и бъдещето на Магията Ковачевица.Анна Лазарова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Архитектура - Магията Ковачевица - Ковачевица, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Ковачевица, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Ковачевица, снимки от Ковачевица, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Ковачевица, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.