Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Плевенска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Едни от най-старите музеи в страната

Плевен е известен като град на музеите. Развитието на човешката цивилизация може да бъде проследено от неолита до наши дни. На територията на общината се намират останките на праисторически селища от медната ера, римски селища и крепости, средновековни скотовъдни и земеделски селища.

В началото на ХХ век с доброволно събрани средства комитетът "Цар Освободител Александър ІІ" с председател видният общественик Стоян Заимов, започва изграждането на мемориални къщи, музеи, паркове и паметници.

Скобелевият парк е разположен на самото бойно поле, където отрядът на ген. Скобелев води кръвопролитни сражения за превземането на Плевен. От тогава до наши дни, напоената с кръв земя се нарича "Мъртвата долина". По неповторим и силно въздействащ начин в парка се издига единствената по рода си на Балканския полуостров Панорама "Плевенска епопея 1877". Сградата символизира трите щурма с блокадата на града. В парка са разположени: Костницата, Къща-музей "Стоян и Владимир Заимови", автентични оръдия, десетки братски могили и паметници.

Параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец" е построен през 1907 г. В криптата се съхраняват кости на загиналите при Плевен български, руски, румънски, филандски, украйнски, беларуски, молдовски войни. Иконостасът и иконите са творби на видни български майстори.

На 11.12.1877 г. в обикновена градска къща отсяда руският император Александър ІІ, на когото е представен пленения турски маршал Осман паша. В този дом живее и първият военен губернатор на Плевен ген. Скобелев. По-късно къщата е превърната в музей.

Безспорен показател за традицията и постиженията на поколения музейни работници е Регионалният исторически музей. Той е уреден в уникална сграда, построена за казарма през 1888 г. Фондовото богатство на музея включва над 250 хил. експонати от античността, средновековието и от най-новата история на Плевен и региона. Със своите колекции, фондовете на музея са истинка съкровищница на културни и исторически ценности.Антон Дойков
Художествена галерия "Светлин Русев" Панорама "Плевенска епопея 1877" Част от експозицията Картина от третият неуспешен щурм на Плевен

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - Едни от най-старите музеи в страната - Плевен, Плевенска област, информация, история, култура, забележителности в Плевен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Плевен, снимки от Плевен, туризъм в Плевенска област, настаняване в хотели в Плевен, Плевенска област; частни квартири в Плевенска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.