Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер област Монтана Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Богинята Диана

Село Владимирово отстои на 9 км северозападно от Бойчиновци. Селището е обитавано от дълбоко древност, за което говорят останките от тракийски селища и могили. В местността Сухата чешма има останки от тракийско светилище. През 1971 година района и Римската кула на височината Голо бърдо над него са обявени за паметници на културата.

В края на XVIII век тук е намерена мраморна плоча с образа на богинята Диана. Същата е описана от Феликс Каниц, при посещението му в Северозападна България през 1862 година. Плочата с релефа е запазена и в момента е в Националния исторически музей.

Старата черква "Св. Св. Николай Чудотворец" е обявена за паметник на културата през седемдесетте години на XX в. Според някой историци тя е построена не по късно от XVII век, според други тя е от времето на четвъртия Кръстоносен поход. Запазен е апостолския фриз, ограничен от шнуровидна рамка. Иконостаса е бил изработен от майстори от Дебърската щкола. През 70-те години иконите са дадени за реставрация откъдето изчезват.Галина Здравкова (снимка автора) <humphrey_bo@abv.bg>
Богиня Диана открита при разкопки край село Владимирово - НИМ

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - Богинята Диана - Бойчиновци, област Монтана, информация, история, култура, забележителности в Бойчиновци, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Бойчиновци, снимки от Бойчиновци, туризъм в област Монтана, настаняване в хотели в Бойчиновци, област Монтана; частни квартири в област Монтана.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.