Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Варненска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Варна

п.к. 9000 тел.код 052

Археологически музейРазположен е в прекрасната сграда на бившата Девическа гимназия построена по проект на Петко Момчилов. Днес той е приютил на площ от около 2 000 кв.м над 55 хиляди експоната, датирани от епохата на палеолита до късното средновековие. Основната реконструкция и възстановка, извършени през 1983 година, връщат на сградата някогашния й блясък и чар - строга симетрия, пестелив, но динамичен силует и множество пластични детайли в духа на италианския Ренесанс.

Първите експонати, оформящи двата основни раздела - "Художествен" и "Археологически", са постъпили в хранилищата на музея през 1888 година, когато група учители, начело с Карел Шкорпил, поставят началото на музейната сбирка.

Посетителите могат да се насладят на изключително ценни експонати, свързани с античната тракийска култура, произведения на славянската и прабългарска керамика, накити от средновековието и др  
 
Гордост за всеки европейски музей е богатата колекция от надгробни релефи. Сбирката от икони позволява на ценителите да се докоснат до истински шедьоври на възрожденската иконопис на Североизточна България, най-старите от които датират от XVI в.

Безспорно най-голям брой посетители привлича експозицията на най-старото обработено злато в света (IV хил. пр. Хр.). Съкровището бе открито случайно през 1972 година при строителни работи край Варна. Трудно е да си представи човек, колко време са прекарали под земята прекрасните златни накити и предмети, докато настъпи моментът, в който историците и археолозите от цял свят да заговорят за съкровището на халколитния некропол. Находката е от около 2000 предмета от почти чисто 23,5 каратово злато с общо тегло около 5,5 кг. Тя съдържа златни огърлици, гривни, нагръдни украшения и съдове. Това откритие преобърна представите на историците за развитието на човешката цивилизация. Един от най-поразителните експонати, които могат да се видят в музейната сбирка, е златният жезъл - символ на власт от монаршески тип. Изключително любопитна гледка представлява и пренесеният тук гроб № 43 със скелет на четиридесет - петдесет годишен мъж, покрит с повече от 100 златни украшения. Той очертава образа на вожда (царя), имащ сакрални функции и притежаващ символите на властта.Лора Тасева

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Музеи - Археологически музей - Варна, Варненска област, информация, история, култура, забележителности в Варна, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Варна, снимки от Варна, туризъм в Варненска област, настаняване в хотели в Варна, Варненска област; частни квартири в Варненска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.