Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Старозагорска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Могила Оструша

Детайл от стенопис от култово-гробно съоръжение
Детайл от стенопис от култово-гробно съоръжение

През 1993 г. иманяри откриват един от най-големите тракийски комплекси в могилата Оструша край гр. Шипка. Той е разположен на площ от 100 кв.м в южната половина на могилния насип.

Състои се от пет правоъгълни и едно кръгло помещения. Гробната камера е изградена от два монолитни каменни блока. От първия блок е направено правоъгълно помещение, а от другия е изработена покривна конструкция. Подобно съоръжение, изградено от два каменни блока с обща тежина 60 тона, досега не е откривано в целия югоизток.

Гробницата е уникална и с оформлението на тавана - съчетание на релеф и живописна украса, в която се различават портретни изображения, живописни фигури и растителни орнаменти.

Стенописите са разположение в специални касети, а боите са естествени глини от района. В едно от помещенията беше открит конски скелет,оръжията,с които е било убито животното, пълен комплект от високохудожествени сребърни украси за конска амуниция, фиала и каничка от сребро. На различни места в комплекса бяха намерени и монети на Филип Македонски, местни и вносни керамични съдове, каменни архитектурни детайли с пластична и цветова украса и много други материали, съпътстващи изграждането, използването, записването и ограбването на мавзолея.

Гробично-култовият комплекс е изграден в средата на IV в. пр.Хр. и е изпълнявал своите функции до края на четвъртото столетие преди Христа.Катя Димова
Днешният изглед на могилата Оструша

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Могила Оструша - Шипка, Старозагорска област, информация, история, култура, забележителности в Шипка, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Шипка, снимки от Шипка, туризъм в Старозагорска област, настаняване в хотели в Шипка, Старозагорска област; частни квартири в Старозагорска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.